Ekrem Sarısu Apartman yöneticisi kapıcıyı işten çıkarabilir mi?
HABERİ PAYLAŞ

Apartman yöneticisi kapıcıyı işten çıkarabilir mi?

Soru: Apartmanımızın kapıcısı üç yılda üç kez değişti. Biz kat malikleri olarak kapıcılarımızdan memnunduk. Ancak yönetici kafasına göre hareket ediyor. ‘Ben yöneticiyim istediğim kapıcıyı işe alır, istediğim kapıcıyı işten çıkarırım’ diyor. Kat maliklerinin tamamına yakını yöneticinin sık sık kapıcı değiştirmesinden şikayetçi. Benim size sorum: Kat malikleri kapıcı alınması konusunda bir karar alabilir mi? Alırlarsa yönetici buna uymak zorunda mı? Apartmanda oturuyoruz ama apartmanla ilgili birçok şeyi bilmiyoruz. Ben emekliyim. Bir apartman nasıl yönetilir, kapıcı nasıl işe alınır? Bu konuları bilmiyorum. Ancak öğrenmek istiyorum. Bu konuda bana neler önerebilirsiniz? İhsan UZUNDÜLGER Cevap: Sorunuzu cevaplayabilmek için yöneticinin iş mevzuatındaki görev ve yetkilerinin ne olduğuna bakmamız gerekiyor. Yönetici adli ve idari mercilerde, uyuşmazlık konusu ile ilgili olarak işvereni temsil eder.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Konut yöneticilerinin görev, yetki ve sorumlulukları Konut Kapıcıları Yönetmeliği’nin 4’üncü maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre yöneticinin görev ve yetkileri şunlardır: a) İşverence kendisine yazılı yetki verilmesi koşulu ile iş ve toplu iş sözleşmesi yapmak, değiştirmek ve feshetmek, b) Merkezi ısıtmalı kaloriferli konutlarda kapıcı için ateşçi belgesinin varlığını araştırmak, belgesi olanı işe almak, c) Kapıcının işe girişinde, sağlık raporunu istemek, uygun olanı işe başlatmak ve yılda bir sağlık kontrolünü yaptırmak, d) Kapıcının İş Kanunu ve sözleşmesinden doğan ücret ve tazminat haklarını zamanında ve usulüne uygun olarak ödemek, sigorta primlerini zamanında yatırmak, e) Konut tesisatının kullanma biçimiyle ilgili teknik bilgiyi yazılı olarak kapıcıya vermek ve özelliklerine uygun olarak bakımının yapılmasını sağlamak, f) Kapıcı için ayrılan konutun sağlık ve yaşama koşullarına uygunluğunu sağlamak, g) Kapıcının çalışma koşulları ile görevlerini belirten bir belgeyi konut sakinlerinin bilgisine sunmak ve bu belgeyi ilgililerin görebileceği konutun girişinde bir yere asmak, h) Kapıcı konutunun tahliyesi gerektiğinde, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, idari makamlara başvurmak.

Haberin Devamı

Sigorta başlangıç tarihi SSK’yı avantajlı kılıyor

Soru: 1 Mart 1958 doğumlu, 1980 SSK girişli olup, SSK’ya 300 gün ödemesi olan 2000’de Bağ-Kur girişli, 3200 gün prim ödemesi olan, 540 gün askerliğini borçlanan kişi hangi kurumdan daha kolay emekli olabilir? VOLKAN Cevap: Sorunuzdaki kişinin sigorta başlangıç tarihi SSK’dan emekli olmasını avantajlı kılıyor. Ancak, SSK şartlarına tabi olabilmesi için sigortalı çalışarak en az 1260 gün prim ödemesi gerekiyor. 1260 gün prim ödediğinde SSK’da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5075 gün prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabi olur. Ve çalışarak prim ödemesini 1260 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir (1 Mayıs 2011’de çalışmaya başlayıp ara vermeden prim öderse 1 Kasım 2014’te)

Geriye dönük kayıt ve borçlanma hakkı getirilmedi

Soru: 6111 Sayılı Kanun’a göre; geriye dönük olarak çiftçilik belgesi alan çiftçilere, devlet desteklemesi alan çiftçilere geriye dönük prim ihyası nasıl olmaktadır? NİHAT Cevap: Torba Yasa geriye dönük olarak borçlanma hakkı getirmedi. Torba Yasa prim borcu olanlara ödeme kolaylığı getirdi. Torba Yasa kapsamında Bağ-Kur’a geriye dönük borçlanma yapmak mümkün değil. Ancak, Bağ-Kur kaydı olup prim borcunu ödemeyenler, 30 Nisan 2008 tarihi itibarıyla Bağ-Kur’a 5 yıldan (60 aydan) fazla prim borcu olduğundan sigortalılıkları durdurularak prim borçları silinenler, prim borçlarını Torba Yasa kapsamında ödeyerek sigortalılık sürelerini tekrar kazanabiliyorlar.

Haberin Devamı

230 gün askerlik borçlanmasıyla bir yıl erken emekli olursunuz

Soru: 25 Şubat 1967 doğumluyum. 8 Ocak 1992’den beri SSK’lıyım. 5800 gün SSK prim ödemem var. 1987’de askerliğimi 18 ay olarak yaptım. Askerliğimin ne kadarını borçlanmam gerekiyor? Ne zaman emekli olabilirim? Atilla BİRKAN/ANKARA Cevap: Askerlik sürenizin 230 gününü borçlanmanız halinde, başlangıç tarihiniz 230 gün geri gider ve emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 52 yaşınızı dolduracağınız 25 Şubat 2019 tarihinde emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi borçlanmazsanız 53 yaşınızı doldurmanız gerekir.

Torba Yasa’dan önce primin tahakkuk etmiş olması lazım

Soru: 2006 ile 2009 yılları arasında işyerimizde çalışan personelin çalışma sürelerini, bu yıllardaki bazı aylarda 30 günden eksik göstermiştik. Torba Yasa’dan faydalanarak, eksik bildirdiğimiz günlerin bildirimini yapabilir miyiz? Yapacağımız işlemin herhangi bir işçilik oranıyla ilgisi yoktur. Z.T. Cevap: Kamuoyunda Torba Yasa olarak adlandırılan 6111 sayılı Kanun’dan, 2010 yılı Kasım ayı ve önceki aylara ilişkin olup bu kanunun yayımlandığı 25 Şubat 2011 tarihinden önce tahakkuk ettiği halde, bu tarih itibarıyla ödenmemiş olan prim borçları yararlanıyor. Dolayısıyla belirttiğiniz dönemler kapsamda olmasına karşın, prim borcu 25 Şubat 2011 tarihine kadar tahakkuk etmediğinden 6111 sayılı yasadan yararlanması mümkün değil.

Stajyeri okullardan isteyeceksiniz

Soru: Madencilik yapan şirketiz. 50-60 arasında değişen sayıda işçi çalıştırıyoruz. Stajyeri nereden bulacağız? Ve bulduğumuz stajyeri madende mi çalıştıracağız? MAHMUT Cevap: Stajyeri, mesleki ve teknik eğitim veren orta dereceli okullardan ve yüksekokul veya üniversitelerden isteyeceksiniz. İşin konusu ne ise orada çalıştıracak ve mesleki beceri kazanmasını sağlayacaksınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder