Tamer Heper Asıl problem tescil değil
HABERİ PAYLAŞ

Asıl problem tescil değil

Alacağım daireyi torunumun üzerine yapmak istiyorum. Ancak torunum küçük, bu işlem için annesini vasi tayin ettirmem gerekiyor mu? C.G.

Yaşı küçük olanlar kendi başlarına hukuki işlem yapamazlar. Bu nedenle onları birinin temsil etmesi gerekir. Tapuda işlem yapılacak ve küçüğün adına bir gayrimenkul tescil ettirilecek ise bunun için vasi tayini gerekmez. Küçükler velayet altındadır ve hukuki işleme küçük adına velisi katılır. Bu nedenle vasi tayini gibi bir hukuki işleme gerek yoktur.

Küçüğün velisinin katılımı ile tapu işlemini yapabilirsiniz. Vasi tayini, reşit olup mümeyyiz olmayanlar için düşünülür. Ancak reşit olup mümeyyiz yani temyiz kudretine sahip olmayanlar, halen ana-babasının hakimiyeti altında olanlar hakim kararı ile vesayet altına alınmaz da velayet altına alınır. Ancak sizin olayınızda çocuk henüz reşit değil, bu nedenle halen velayet altındadır ve tapu işlemine velisinin katılması yeterlidir.

Haberin Devamı

Bu tescil işlemi açısından bir problem yaşamayacaksınız ama sorunuzun içinde bulunmamasına rağmen bir hususu da hatırlatmam gerekir. Sizin böyle bir bağış şeklinde yapacağınız tasarruf, sonradan yasal mirasçılarınız yönünden torununuzun karşısına bir hukuki problem olarak çıkabilir. Bence düşünmeniz ve halletmeniz gereken husus, tapu işlemi değil, sonradan ortaya çıkabilecek bu meseledir. Bunu bir bilenle düşünüp halletmenizde yarar görürüm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder