Tamer Heper Ayrılmanın şartları var
HABERİ PAYLAŞ

Ayrılmanın şartları var

Sitemiz tek parsel üzerine yan yana sıralanmış sekiz blok. İki blok müteahhit tarafından arsa sahiplerine verilmiş. Diğer bloklar satılmış. Arsa sahiplerine verilen bloklarda kiracılar oturuyor. Diğerlerinde çoğunluk kat malikleri. Bu durumda müşterek olan su elektrik gibi tesisatları ayırıp, bu guruptan tamamen ayrılmak isteyen bloklar ayrılabilir mi? H.Ç.

Bir sitede tek parsel üzerine yapılmış bloklar var ise bunlar bir proje içinde inşa edilmiş, bir yönetim planı ile yönetilen bloklardan oluşan bir sitedir. Ortak alanları, ortak tesisleri vardır ve ortaklıktan ayrılma mümkün değildir. Ancak bazı tesisleri ayırıp müstakil kullanma talebinin olması durumunda site bazında kat malikleri kurulunda beşte dört oy nisabı ile karar alınması gerekmektedir. Ancak dikkat edin bu siteden ayrılma anlamı taşımaz, olsa olsa ortak tesislerden ayrılma anlamı taşır. Örneğin su sayacı site bazında ise beşte dört nisapla alınacak bir karar ile su sayacı ayrılabilir.

Haberin Devamı

Bunun için de kararın site bazında alınması gerekeceğinden çoğunlukla buna ihtimal verilmez. Belki bu konuda tüm bloklar tesisatın her blok için ayrılmasında yarar görüyorlarsa buna dair karar alınabilir. Bu teoride böyle olmakla birlikte bugüne kadar izlediğim tüm sitelerde böyle beşte dört karar alınacak kadar kat malikinin toplantılara katıldığına da tanık olmadım. Ayrıca müşterek sayaç ile kullanılan suyun, sayaçların ayrılması durumunda daha tasarruflu olduğuna da tanık olmadım. Nedense teoride daha tasarruflu olması gerekirken tatbikatta bu olmuyor. Tuhaf gelebilir ama bu böyle.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder