Ekrem Sarısu Bağ-Kur'dan daha erken emekli olabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Bağ-Kur'dan daha erken emekli olabilirsiniz

Haberin Devamı

Soru: 1964 doğumluyum. 2003’te Bağ-Kur girişim var. Şimdi çiftçi Bağ-Kur’u ödüyorum. Şu anda 2000 gün primim var. Ne zaman emekli olabilirim? Ya da sigortalı bir işte çalışırsam ne zaman emekli olabilirim? Hayriye MUTLU Cevap: Bağ-Kur’dan (Bağ-Kur ile çiftçi Bağ-Kur’u aynı) daha erken emekli olabilirsiniz. Yaş haddinden emekli olmak için 5400 gün prim ve 60 yaş şartına tabisiniz. 3400 gün daha prim ödeyerek priminizi 5400 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

[[HAFTAYA]]

3300 liranın altında olan konut kira gelirinin beyanı gerekmiyor

Soru: 2014’te aldığım daireden 6 ayda 3000 lira kira elde ettim. Bu kirayı beyan etmem gerekiyor mu? Gerekiyorsa nasıl, ne zamana kadar ve nereye beyan edeceğim? Hüseyin ERTEKİN Cevap: 2014 yılında elde edilen kazanç ve iratların beyanı, 2 Mart 2015 Pazartesi gününden itibaren başladı. Beyan 25 Mart 2015 Çarşamba günü mesai saati sonuna kadar devam edecek. 2014’te elde ettiğiniz 3000 lira kira geliri, 3300 liralık konut kira geliri istisna haddinin altında kaldığından beyan etmeniz gerekmiyor.

Toplam geliri 97 bin lirayı aşanlar konut kira geliri istisnasından yararlanamıyor

Soru: Geçen yıl kira beyan ederken, başka gelirim olduğundan, vergi dairesi istisna düşmemişti. Bu yıl uygulama nedir? Kira beyan ederken gelirimden istisna düşecek miyim? Faiz, ücret ve kira olarak 120 bin lira civarında gelirim var. ZAFER Cevap: 1 Mart 2013’te yasada yapılan değişiklikle, toplam geliri belli tutarı aşanların konut kira geliri istisnasından yararlanmalarının önüne geçildi. Beyan edilip edilmediğine bakılmaksızın, menkul sermaye iradı (faiz gibi gelirler) gayrimenkul sermaye iradı (kira geliri gibi) ve diğer kazanç ve iratların (gayrimenkul satışında elde edilen kazanç gibi) gayrisafi tutarları toplam Gelir Vergisi Kanunu’nun 103’üncü maddesindeki vergi tarifesinin üçüncü diliminde ücret gelirleri için yer alan tutarı (söz konusu tutar 2014 gelirleri için 97 bin liradır) aşanlar, konut kira geliri istisnasından yararlanamıyor. Sonuç olarak; gelirleriniz toplamı 97 bin liranın üstünde olduğundan, 2014 yılı kira beyanınızda, konut kira gelirinizden 3300 liralık istisna düşemeyeceksiniz.

Bağ-Kur emekli kız çocuğuna anne veya babasından aylık bağlamaz

Soru: Babam Emekli Sandığı’ndan malulen emekliyken vefat etti ve annem şu an onun maaşını almakta. Maaşı yaklaşık 1000 lira. Annem de Emekli Sandığı’ndan öğretmen emeklisi ve kendi emekli maaşını da alıyor. Geçen yıl annemin babası vefat etti. O da Bağ-Kur emeklisiydi. Annem, dul olması sebebiyle babasının Bağ-Kur emekli maaşını alabilir mi? Eğer alabiliyorsa nasıl bir yol izlemesi gerekir? Veysel KARACA Cevap: Bağ-Kur, emekli kız çocuklarına anne veya babasından dolayı yetim aylığı bağlamaz. Anneniz Emekli Sandığı emeklisi olduğundan, vefat eden babasından dolayı Bağ-Kur’dan yetim aylığı alamıyor.

Babanız primini 5400 güne tamamlamalı

Soru: Babam 1940 doğumlu. 30 ay askerlik yapmış. 3200 gün Bağ-Kur ödemesi var. Askerliğini öderse, emekli olabilir mi? Tarık ERKAN Cevap: Babanız askerliğini borçlanarak emekli olamaz. Babanızın yaş sorunu yok. Bağ-Kur’dan emekli olmak için primini 5400 güne tamamlamak zorunda. 2200 gün daha prim ödeyerek primini 5400 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder