Tamer Heper Bağışla satışın sonuçları farklı
HABERİ PAYLAŞ

Bağışla satışın sonuçları farklı

Dedemin dört katlı bir binası vardı. Biz dört torununa satmayı teklif etti. Ben kabul ettim, diğerleri etmedi. Dedem de üç dairesini üçüncü şahıslara sattı, bir tek daireyi kendine bıraktı. Sonra benle notere gidip vasiyetname yaparak bu daireyi de bana vasiyet etti. Şimdi dedemin vefatı halinde diğer kardeşler dava açabilir ve kazanabilir mi? Ben bu yeri parasız istemedim, bedelini ödedim. S.U.

[[HAFTAYA]]

Önce bazı kavramlara açıklık getirmek gerekiyor. Dedenizle notere gittiğinizde, dedeniz bu yeri size vasiyet etti ama bunun için bir para almadı ise bu bir vasiyettir, karşılıksız yapılmıştır, bunun için kardeşlerinizin ileride dedeniz vefat ettiğinde mahfuz hisseleri olacaktır.

Haberin Devamı

Alt soyun mahfuz hissesi, miras paylarının yarısıdır, sizden bunu talep edebileceklerdir. İkinci açıklık getirmek istediğim husus şudur, soru cümlenizin içinde bedel ödemekten söz etmişsiniz. Bu size vasiyet olunan dairenin satış bedeline tekabül eden bir bedel ise dedenizin malvarlığından bir daire çıkmış olmasına karşın nakit girmiştir, terekede azalma olmamıştır.

Bu durumda tenkis talebi mümkün olmayacaktır. Tenkis talebi dediğimiz şey, mahfuz hisseli mirasçıların mahfuz hisselerini talep davasıdır. Eşin, evlatların anne-babanın miras içinde belli bir payı vardır, bunların oranı değişiktir. Buna dokunulamaz, bu paya mahfuz hisse (saklı pay) denilir, bu pay bertaraf edilemez. Kardeşlerin saklı payı yoktur

Sıradaki haber yükleniyor...
holder