Ekrem Sarısu Başlangıçtan önceki üç doğumu borçlanamazsınız
HABERİ PAYLAŞ

Başlangıçtan önceki üç doğumu borçlanamazsınız

Haberin Devamı

Soru: 15 Aralık 1960 doğumluyum. 20 Haziran 2003’te sigortalı oldum. Sigorta öncesi doğumlar için 3 çocuk kapsamında borçlanırsam, ne zaman emekli olurum? İsminaz DOĞAN Cevap: Sigorta başlangıç tarihinden önceki doğumlar borçlanılamadığından doğumlarınızı borçlanarak gün kazanamazsınız. SSK’da 7000 gün prim ve 58 yaş şartına tabisiniz. Boşluğunuz yoksa ve bundan sonra da ara vermeden prim öderseniz, priminizi 7000 güne tamamlayacağınız 30 Kasım 2022’de emekli olabilirsiniz.

[[HAFTAYA]]

Ayda 9 gün evde çalışan kadın için aylık 7.20 kuruş prim ödeyeceksiniz


Soru: Günlüğü 70 liradan ayda 9 gün evimize temizliğe gelen bir kadın için nasıl sigorta yaptıracağız? Ödeyeceğimiz aylık sigorta tutarı ne kadar? Bu kadın başka iki eve de gidiyor. Orhan KÖSEOĞLU Cevap: Evinizde ayda 9 gün çalışan kadın için ‘Ev hizmetlerinde 10 günden az çalıştırılacaklara ilişkin form’u dolduracak ve çalışanla birlikte imzaladıktan sonra, en geç çalışmanın yapıldığı ay sonuna kadar evinize en yakın sosyal güvenlik merkez müdürlüğüne teslim edeceksiniz. Her ay, prim hesabına esas günlük kazanç tutarının alt sınırının ‘yüzde 2’si oranında iş kazası ve meslek hastalıkları primi ödeyeceksiniz. Bu hesaba göre; evinizde ayda 9 gün çalışan kadın temizlikçi için Haziran sonuna kadar günlük 80 kuruş hesabıyla her ay 7 lira 20 kuruş, Temmuz’dan itibaren de ayda 7 lira 65 kuruş prim ödeyeceksiniz.

Yurtdışında ikamet eden isteğe bağlı prim ödeyemez

Soru: Arnavutluk’ta yaşıyorum. Türkiye’de isteğe bağlı sigorta primi ödemek istiyorum. Bunun için asil adresimin Türkiye, geçici adresimin Arnavutluk olması gerekiyormuş. Bu doğru mu? Can Ali ATEŞ Cevap: Verilen bilgi doğru. Çünkü isteğe bağlı prim ödemek için aranan şartlardan biri de Türkiye’de ikamet şartıdır. Yabancı bir ülkede ikamet eden Türkiye’de isteğe bağlı prim ödeyemez. Arnavutluk’da bir işletmede çalışıyorsanız veya kendi nam ve hesabınıza bağımsız çalıştığınız bir işiniz varsa, çalışma sürelerini Türkiye’de borçlanma hakkınız olduğundan isteğe bağlı prim ödemenize gerek yok. Ancak çalışma süreniz yoksa yurtdışında geçen süreleri Türkiye’de borçlanma hakkınız da yok.

Torba yasadan yaşı bekleyenleri emekli edecek düzenleme çıkmadı

Soru: Seçimden evvel torba kanunla erken emeklilik kanunu çıkacak deniyordu. Acaba erken emeklilik çıktı mı? Yaşı bekleyenler emekli olabilecek mi? HIDIR Cevap: Seçim öncesi benzer söylentiler çıkar. Maalesef beklenen torba kanunlarda yaşı bekleyenleri erken emekli edecek bir düzenleme çıkmadı

Adresinizi Kıbrıs’a taşımışsanız prim borcu çıkmaz

Soru: İki yıldan beri Kıbrıs’ta çalışıyorum. Bana SSK’dan borç çıkar mı? Abdurrahman YOLLU Cevap: Adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde adresinizi Kıbrıs’a taşımışsanız, SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) adınıza genel sağlık sigortası prim borcu çıkarmamıştır. Ancak, adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde ikametiniz Türkiye’de görünüyorsa 2012’den beri adınıza genel sağlık sigortası prim borcu çıkarılmıştır. Kıbrıs’taki çalışma sürenizi belgelendirerek, prim borcunuzun Kıbrıs’taki çalışma sürenize ilişkin kısmından kurtulmanız mümkün. Ayrıca 30 Eylül 2015’e kadar gelir testine girerek kalan borcu da gelir testinden çıkacak sonuca göre düzelttirme imkanınız var. Örneğin; gelir testinden aile içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı asgari ücretin üçte birinden (bugün için 400.50 lira) az çıkması halinde, borcun kalan kısmından da kurtulursunuz.

Ya 58 yaşı dolacak ya da SSK’lı çalışarak 1260 gün prim ödenecek

Soru: Babam 1963 doğumlu. 1995-1999 arası dört yıllık tarım Bağ-Kur’a, 2001-2015 arası da esnaf Bağ-Kur’a prim ödedi. 1990’dan esnaf derneğine kaydı var. Acaba en yakın ne zaman emekli olur? MURAT Cevap: Babanızın 15 yıldan fazla prim ödemesi olduğundan, 2021’de 58 yaşını dolduracağı tarihte yaş haddinden emekli olabilir. Ayrıca sigortalı bir işte çalışarak SSK’ya 1260 gün prim ödeyerek SSK’dan emekli olması da mümkün. Bağ-Kur başlangıcı 23 Kasım 1995’ten önceki bir tarihse ve Nisan içinde sigortalı çalışmaya başlar ve aralıksız prim öderse Ekim 2018’de emekli olabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder