Esra Karayel Belirsizlik baskı yaratıyor
HABERİ PAYLAŞ

Belirsizlik baskı yaratıyor

Haberin Devamı

Borsa İstanbul’da endeks seçimlere yönelik olumsuz haber akışının etkisiyle geçen haftayı satışlarla kapattı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsa İstanbul’da endeks, seçimlere iki hafta kala koalisyon ihtimalinin ortaya çıktığı anketlerin de etkisiyle geçen haftayı kayıpla sonlandırdı. Yurtdışında Amerika Merkez Bankası Fed’in toplantı tutanakları ve Euro bölgesi büyüme verileri takip edildi.

Dolardaki artış olumsuz etkiledi

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kurulusu Fitch’in Türk bankaları ile ilgili raporu izlendi. Amerika’da açıklanan olumlu verilere paralel dolardaki artış da olumsuz etkiledi. Endeks haftayı 85 bin 803 puan seviyesinden kapattı. Para piyasalarında Amerika Merkez Bankası Fed’in açıklamaları etkili oldu. Yurtiçinde ise Merkez Bankası’nın gerçekleştirdigi Para Politikası Kurulu toplantısı, Mayıs tüketici güven endeksi ve reel kesim güven endeksi verileri takip edildi.

Dalgalı hareketler yaşandı


Dolar/TL kurunda hafta başında gelen olumlu Amerika verileriyle yukarı yönlü hareketler görüldü. Haftanın son işlem gününü 2.59’dan kapattı. Faizler yukarı hareket ederken 2 yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi, yüzde 9.69’a çıktı.

[[HAFTAYA]]

Piyasalar seçim öncesi belirsizlik nedeniyle olumsuz haberlere çok duyarlı hareket etmeye devam edecek

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Piyasalar kritik döneme girdi. Borsada seçme yönelik fiyatlamalar başladı. Endeks ulaştığı seviye itibari ile olumsuz haberlere karşı son derece duyarlı hareket edecek. Yatırımcıların gelişmeleri ve haber akışını yakından takip etmelerinde fayda var.

Piyasalar tetikte

Yurtiçinde 2015 1. Finansal İstikrar Raporu izlenecek. Amerika 1.çeyrek büyüme rakamları önemli. Seçimlere yönelik belirsizlik, bir miktar baskı yaratabilir. Endekste önemli direnç 86 bin 700 seviyesinde bulunuyor. Para piyasalarında Amerika tarafından gelecek haberler dolarda ve faizlerde yönde etkili olmaya devam edecek. Yılbaşından bu yana dolar karşısında yüzde 10’u aşkın kayıp yaşayan TL, Mayıs’ta yüzde 2.85 değer kazanarak bir miktar toparlandı.

Fed’i izlemeye devam

Amerika Merkez Bankası Fed’in Haziran’da faiz artışı ihtimalini rafa kaldırmış gözükmesi, piyasaları bir miktar rahatlatmış gözüküyor. Dolarda dirençler 2.61 ve daha üstte 2.63 seviyeslerinde gözüküyor.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Kurul onay verdİ

Soru: Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı hissem var. Bedelsiz artırımı ile ilgili bilgi verir misiniz? Cenk ŞAHİN/İstanbul Cevap: Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, sermayesinin 203 milyon 319 bin 794 TL’den 205 milyon 400 bin TL’ye bedelsiz olarak artırılması nedeniyle ihraç edilen 2 milyon 80 bin 206 TL tutarındaki A ve B grubu paylara ilişkin ‘Borsa İhraç Belgesi’ Sermaye Piyasası Kurulu tarafından onaylandı.

Tepki sınırlı kalacaktır

Soru: Türk Hava Yolları’nın kredi notu düşürülmüş. Ayrıntıları konusunda bilgi verir misiniz. Piyasanın tepkisi nasıl olur? Mustafa CANER/İstanbul Cevap: Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu S&P, Türk Hava Yolları’nın kredi notunu Türkiye’nin kredi notunu indirmesi sebebiyle BB’ye düşürdü. S&P’nin Türkiye kredi notunu indirmesinin ardından Türk Hava Yollarını’nın da notunu beklendigi gibi BB+’dan BB’ye indirdi. S&P taarfından 6 Mart 2015’te yazılan raporda da belirtildigi gibi, Türk Hava Yolları’nın en büyük ortağının kamu olması sebebiyle kredi notunun da kamu kurumlarının yani Türkiye’nin üzerinde olamayacagı kriteriyle not indirimine gidildi. Bu kredi notunun kırılması, şirketin operasyonel performansı ile alakalı olmadığı için piyasaların tepkisi sınırlı olur.

Satışlara olumsuz etkisi olmaz


Soru: Türk Traktör’ün üretime ara verdiğini duydum. Doğru mu? Konu hakkında bilgi verir misiniz? Mert DEMİR/İstanbul Cevap: Türk Traktör, Ankara ve Erenler fabrikalarında işçi eylemleri ile ilgili sorunlar çözümleninceye kadar üretime ara verdi. Şirketten konu ile ilgili yapılan açıklamada otomotiv sektöründe faaliyet gösteren bazı şirketlerde gerçekleşen işçi eylemleri, Ankara ve Erenler fabrikalarında çalışan bazı işçiler ve rutin mesaileri üzerinde de etkili olduğu ifade edildi. Bu sebeple şirketin risk yönetimi politikaları doğrultusunda, Ankara ve Erenler fabrikalarındaki üretim faaliyetlerinin etkin ve sağlıklı bir şekilde devamlılığını sağlamak için söz konusu sorunlar çözümleninceye kadar tedbir amaçlı olarak üretime ara verilmesi kararı alındığı belirtildi. Bu aşamada şirket satışları üzerinde herhangi bir etkinin beklenmediği de söylendi.

Yatırım harcaması bulunuyor


Soru: Kardemir D ve İş Gayrimenkul Yatırım hisselerim var. Her iki şirketle ilgili güncel bilgileri istiyorum. Bülent REİS/İstanbul Cevap: Kardemir bu yıl 480 milyon TL 2016’da 338 milyon TL ve 2017’de 247 milyon TL yatırım harcaması gerçekleştirmeyi planladığını açıkladı. İş Gayrimenkul 2014 kâr payından karşılanmak üzere 680.4 milyon-TL olan çıkarılmış sermayesini 746 milyona çıkarmak için ihraç edilecek 65.6 milyon TL nominal değerli paylara ilişkin ihraç belgesi Sermaye Piyasası Kurulu tarafından onaylandı. Bedelsiz sermaye artırımı çerçevesinde oluşacak paylar, pay sahiplerine sermayeye iştirakleri oranında bedelsiz olarak dağıtılacak.

KAP’tan takip edebilirsiniz

Soru: Doğan Holding’in Total hisseleri konusunda teklifi olmuş. Ayrıntılı bilgi verir misiniz? Hidayet SALMAN/İstanbul Cevap: Doğan Holding’in akaryakıt dağıtım sektöründeki iştiraki Aytemiz sektörün bir diğer oyuncusu Total’in hisselerinin tamamını satın almak için bağlayıcı olmayan teklifte bulundu. Herhangi bir fiyat açıklanmadı. İlgili açıklamaları Kamuyu Aydınlatla Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden takip edebilirsiniz.

Teknik olarak yön yukarı


Soru: Özderici Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ilgili genel bilgi verir misiniz. Teknik olarak hissenin yönü nedir? Mete YÜREKLİ/İstanbul Cevap: Öz Finans Factoring Hizmetleri tarafından 1992’de kurulan, 2008’de ise finans sektöründen ayrılarak ‘Özderici Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’ ünvanıyla gayrimenkulde büyüme kararı alan şirket, ‘Nuvo Dragos’ projesi ile dikkat çekiyor. Hissede teknik olarak kısa ve orta vade için yön yukarı olarak gözüküyor. Pozisyon alımı uygun olmakla birlikte, piyasaların seçim nedeniyle hassas bir dönemde olduğu göz önünde bulundurulmalı.

Aracı kurum satın alabilir

Soru: Güler Yatırım Holding’in satın alma haberi nedir? Cem ŞAHİN/İstanbul Cevap: Güler Yatırım Holding, yeni bir aracı kurum satın almak için görüşmelere başladı. KAP’a yaptığı açıklamada; sermaye piyasalarında var olan yatırımlarını artırmak amacı ile şirketin yeni bir aracı kurum satın almak amacı ile görüşmelere başladıkları ifade edildi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder