Tamer Heper Bir ortağın talebi yeterlidir
HABERİ PAYLAŞ

Bir ortağın talebi yeterlidir

Haberin Devamı

Biz beş kardeşe köy içinde tarla miras kaldı. Paylaşmak istiyoruz ama iki kardeş karşı çıkıyor. Çünkü tarlayı kullanıyorlar. Bu yüzden dava da açamıyoruz. Şimdi de tarlaya ev yapmak istiyorlar. İnşaata başlarlarsa nasıl engelleriz? Ö.Ç.

Önce sormam gerekir; tarlayı bölüşmek istiyorsunuz da bu iki kardeş mi karşı çıkıyor? Yanıtı evet ise, bunun yolu dava açmaktır. Dava açılarak ortaklığın giderilmesi istenilir. Kardeşlerden bu davaya karşı çıkan olabilir ama mahkeme bunu itiraz olarak kabul etmez. Tarlanın bölüşülmesi talebi mahkemece incelenir ve bölüşme imkanı varsa ortaklar arasında bölüştürülür.

[[HAFTAYA]]

Bölüştürme imkanı yok ise bu halde satılarak parası bölüştürülür. Böyle bir davada tüm hissedarların bölüşmeye rızası aranmaz. Bir tanesinin dahi bölüşme talebi olsa bu davaya bakılır ve dava yukarıda anlattığım şekilde sonuca bağlanır. Gelelim inşaat yapılması durumuna. Ortak alana inşaat yapmak da bir takım kurallara bağlıdır. Mesela tarla vasfında bir yere öyle gelişigüzel inşaat yapılamayacağı gibi ortak olunan bir arsaya inşaat yapılabilmesi için diğer ortakların izni gerekir. Dolayısı ile tarlaya inşaat yapmanın hem hukuki hem idari engelleri vardır. Sizin böyle bir inşaata başlanılması halinde yapacağınız şey öncelikle ilgili belediyeye başvurup inşaatın durdurulmasını talep etmektir. Süregelen izinsiz bir inşaat mühürlenir. Bunun dışında bir yol da dava açıp tedbir kararı alarak inşaatın durdurulması sağlanabilir. Bilahare nihai karar verilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder