Esra Karayel Borsada kritik hafta
HABERİ PAYLAŞ

Borsada kritik hafta

Küresel borsaların etkisinde olan Borsa İstanbul’da endeks gelen satışlarla hafta genelinde değer kaybetti

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsa İstanbul’da endeks geçen haftayı da yurtdışı piyasaların etkisi altında geçirdi. Küresel piyasalarda ‘faiz artışı yaklaşıyor’ endişeleri, borsalarda satışlara neden olurken, yurtiçinde yükselmeye çalışan endekste de düşüşe neden oldu. Endeks haftayı yüzde 2.9 kayıpla 74 bin 632 seviyesinden kapattı.

Hisse bazlı hareketler oldu

Amerika borsaları ve yurtiçinde endekste hisse bazlı hareketler dikkat çekti. Teknik olarak düşüş eğiliminin olması ve doların yükselişi, hafta boyunca satışların ana nedeniydi.

Haberin Devamı

Para piyasalarında, yurtiçinde Merkez Bankası’nın gerçekleştirdiği Eylül ayı Para Politikası (PPK) toplantısı takip edildi. Banka, piyasa beklentilerine paralel yüzde 8.25 seviyesinde bulunan faizde bir değişikliğe gitmedi. Yurtdışında ise Amerika verileri takip edildi.

Dolarda yükselişe devam

Dolar/TL, değerlenmesine devam etti ve 2.26’yı geçti. Son sekiz ayın en yükseğini gördü. Piyasada iki yıl vadeli gösterge (24 Şubat 2016) tahvil ise yüzde 9.58 seviyesinden kapattı.

Küresel piyasalarda ve yurtiçinde önemli veri akışı ve açıklamaların dikkatle takip edilmesi gerekiyor

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Borsa İstanbul’da bu hafta gündem yoğun. Yatırımcılar, yurtdışında Amerika verilerini ve Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararını izleyecek. Yurtiçinde ise uluslararası kredi dereceledirme kuruluşu Fitch’in Türkiye ile ilgili açıklamaları teknik olarak yönde etkili olacak.

Direnç 75 binde

Endekste 74 bin 500’ün üstünde kalındığı sürece yukarı hareketlerde 75 bin direnci geçilmeye çalışılacak. Ancak dolar/TL kuru yükselişine devam ederse, önemli destek 73 bin.

Para piyasalarında da Fitch’in açıklamaları dikkatle izlenecek gelişmelerin başında geliyor. Bununla birlikte Eylül enflasyonu da diğer önemli konu başlığı olarak bulunuyor. Dolar/TL’de 2.26 seviyesi riskli direnç olarak gözüküyor. Açıklamalara bağlı olarak hareket gerçekleşecek.

Kısa vadeli direnç

Dolar/TL’de destek 2.25’te bulunuyor. Tahvil bonoda gösterge vadede (24 Şubat 2016) faizlerin yukarı yönlü seyri sürerse yüzde 9.68’e kadar bir yükseliş görülebilir. Okuyucularımızın Kurban Bayramı’nı kutlar, sağlıkla ve bereketle geçmesini dilerim.

Haberin Devamı

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Tahvil satış işlemi gerçekleştirdi

Soru: Bimeks’in tahvil halka arzı ile ilgili son durumu ve şirketin mağaza sayısı ile ilgili son gelişmelerden haberdar olmak istiyorum. ? Hasan CANER/İstanbul

Cevap: Bimeks, toplam 100 milyon TL’lik ihraç tavanına istinaden, 15 Eylül 2017 vadeli, 45 milyon TL tutarında yurtiçinde halka arz edilmeksizin nitelikli yatırımcıya tahvil satış işlemi gerçekleştirdi. Şirket, 2014’te bir adet Electro World mağazasının devri, 22 adet Darty mağazalarının devirleri ve 11 tane de kendi açmış olduğu mağazalardan müteşekkil olmak üzere toplamda 34 adet mağazayı faaliyete geçirdi.

Yatırım kredi anlaşması imzaladı

Soru: Kardemir hissem var. Kredi anlaşması imzaladı diye duydum. Bu konuda bilgi rica ediyorum. ? Haluk SEFER/İstanbul

Haberin Devamı

Cevap: Kardemir, yatırım programı içerisinde yer alan ‘4 No.lu Hava Ayrıştırma Tesisi’ yatırımının finansmanı için Ziraat Bankası ile 42 milyon 500 bin dolarlık üç yıl ödemesiz ve dokuz yıl ödemeli dönem olmak üzere toplam 12 yılda ödenmek koşulları ile yatırım kredisi anlaşması imzaladı.

Kredi temini gerçekleşti

Soru: Türkiye Sınai Kalkınma Bankası kredi aldı mı? Ayrıntılı bilgi istiyorum. ? Murat DÜLER/İstanbul

Cevap: Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, katılım bankaları ve faktoring şirketleri aracılığıyla KOBİ ile ihracatçı orta ölçekli şirketlere kullandırılmak üzere, Hazine Müsteşarlığı garantisi ile Dünya Bankası’ndan 250 milyon dolar eşdeğeri tutarında kredi temin etti.

Yolcu sayısı artıyor

Soru: Türk Hava Yolları’nı takip ediyorum. Son veriler nasıl geldi? ? Hüseyin TANYÜREK/İstanbul

Cevap: Türk Hava Yolları son olarak Ağustos trafik sonuçlarını açıklamıştı. Buna göre; şirketin Ağustos’ta toplam yolcu sayısı, geçen yıla kıyasla yüzde 12 arttı. Yolcu doluluk oranı ise 0.8 puan artışla yüzde 83.5 seviyesinde gerçekleşti. Ramazan ve Ağustos’taki seçimler nedeniyle zayıf geçen Temmuz ayına kıyasla trafik verilerinin Ağustos’ta toparlandığı görülüyor. Taşınan kargo-posta büyümesi Temmuz’da yıllık yüzde 3 iken Ağustos’ta yüzde 18 oldu. Ay içerisinde filosuna 2 uçak ekleyen Türk Hava Yolları toplam 260 uçağa ulaştı. Uçulan toplam nokta sayısı da 263 olarak gerçekleşti.

Holding faaliyeti

Soru: Ülker’in satın alma haberleri basında var. Bu konuda bilgi verir misiniz? ? Mehmet ÜSTÜN/İstanbul

Cevap: Ülker Bisküvi, basında çıkan haberlerle ilgili, United Biscuits’i satın almak için teklif vermediğini ancak bu yatırım imkanına yönelik olarak Yıldız Holding’in faaliyeti bulunduğunu açıkladı. Gelişmeleri Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden takip edebilirsiniz.

Gönüllü pay alım teklifi yapacak

Soru: Gözde Girişim Sermayesi hissem var. Makine Takım ile ilgili açıklaması konusunda bilgi verir misiniz? ? Cihan KOÇAR/İstanbul

Cevap: Gözde Girişim Sermayesi yüzde 59.96 oranında sahip olduğu Makine Takım’da gönüllü pay alım teklifi yapacağını ve şirketteki payı yüzde 95’e ulaşırsa, hisseyi kottan çıkartacağını duyurdu. Yapılan açıklamada Gözde’nin Makina Takım’da sahip olduğu payların dışında kalan kısmın tamamı için hisse başına 1.05 TL’den gönüllü pay alım teklifi yapılacağını ve söz konusu işlem için gerekli olan finansmanın öz kaynaklar yoluyla temin edileceğini belirtti.

KAP’tan takip edebilirsiniz

Soru: Alarko Holding’te son gelişmeler nedir? Şirketin yeni bir anlaşması bulunuyor mu? ? Mert CAN/İstanbul

Cevap: Alarko Holding, yüzde 50 hissesine sahip olduğu müşterek yönetime tabi ortaklıklarından Alfarm Alarko Leroy Su Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. hisselerinin Leroy Seafood Group ASA’ya satışıyla ilgili görüşmelere başladı. Açıklamaları Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden takip edebilirsiniz.

Teknik olarak kısa vadede yön yatay

Soru: Alarko Holding hissesini takip ediyorum. Şirketin satış görüşmesi yaptığını duydum. İçeriği hakkında bilgi verir misiniz? Teknik olarak kısa vade için yönü de söyler misiniz? ? Haluk AYDIN/İstanbul

Cevap: Alarko Holding, yüzde 50 hissesine sahip olduğu müşterek yönetime tabi ortaklıklarından Alfarm Alarko Leroy Su Ürünleri Sanayi hisselerinin Leroy Seafood satışıyla ilgili görüşmelerine başladı. Hissede teknik olarak kısa vadede yön yatay gözüküyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder