Tamer Heper Bu ön ödemeli satıştır
HABERİ PAYLAŞ

Bu ön ödemeli satıştır

Bir yakınım devremülk için gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi yapmış. Bin lira peşin ödenmiş diğer taksitler senede bağlanmış. Sonra alıcı alımdan vazgeçmiş. “Dilekçe yaz, bakalım” demişler ama sonra senetler bir başkası tarafından icra takibine konu yapılmış. Bu konuda ne yapabiliriz? E.B.

Tüketici mevzuatı içinde bu tür satışlar ön ödemeli konut satışıdır. Ön ödemeli konut satışlarında satış konusunun tapu siciline tescil edilmesi, satış vaadi sözleşmesinin ise noterde düzenleme şeklinde yapılması zorunludur. Aksi halde satıcı sonradan sözleşmenin geçersizliğini ileri süremez.

Haberin Devamı

Satıcı geçerli bir sözleşme yapılmış olmadıkça tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya tüketiciyi borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemez. Ön ödemeli konut satışlarında devir veya teslim tarihine kadar tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkı vardır.

Sözleşmeden dönülmesi durumunda satıcı, konutun satış veya satış vaadi sözleşmesi nedeni ile oluşan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerinden doğan masraflar ile sözleşme bedelinin yüzde 2’sine kadar tazminat ödenmesini isteyebilir.

Satıcı yükümlülüklerini hiç ya da gereği gibi yerine getirmezse tüketiciden herhangi bir bedel isteyemez. Sözleşmeden dönülmesi durumunda tüketiciye iadesi gereken tutar ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belge, dönme bildiriminin satıcıya ulaştığı tarihten itibaren en geç 90 gün içinde tüketiciye geri verilir.

Görüyorsunuz, tüketicinin sözleşmeden dönme hakkı var ve yakınınız sözleşmeden dönmüş. O halde satıcı aldığı parayı ve bonoları iade edecek. Ama anlaşılan o ki bonolar tedavül etmiş.

Bu durumda satıcı yasaya aykırı hareket etmiş ve yakınınızı haksız borç altına sokmuş. Bonoyu alan iyi niyetli kabul edilirse bile bonoyu veren satıcı yakınınıza bono bedelleri kadar borçlu. 90 gün içinde bunları ödemesi gerekecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder