Tamer Heper Bunlar doğru şeyler değil
HABERİ PAYLAŞ

Bunlar doğru şeyler değil

Haberin Devamı

Telefon şirketinin avukatı aradı borcum 600 lira olmuş. “Parti parti öderim” dedim, “Hayır olmaz hepsini ödeyeceksin” dedi, ödemezsem emekli maaşımı bloke edecekmiş. Bu olabilir mi? Ş.S.

Önce olamaz deyip sizi rahatlatayım, sonra açıklamamı yapayım. Birincisi sizin borcunuzun nasıl 600 lira olduğunun açıklanması lazım. Bu kimin hesabıdır, bilmeniz gerekir. Yani elinizdeki faturalarla karşılaştırın bakalım toplam borcunuz ne oluyor. Bunun altında kalacağına eminim zira icra takibi başlamadan borca masraf ve avukatlık ücreti ilave olunmaz. Bana öyle geliyor ki sizin borcunuza bunlar eklenmiş. Sonra, icraya verilseniz bile yasal olarak bu borcu dört taksitte ödeme hakkınız var.

[[HAFTAYA]]

Dolayısı ile “Hepsini peşin ödeyeceksin” diye bir kural yok. Bu karşılıklı anlaşmaya bağlı bir husus. Sonra icraya verilmek dünyanın sonu değil. İcra dairesine gidip bu parayı dört taksitte ödeyeceğim dediniz mi takip durur, taksitleri tarihlerini geçirmeden ödersiniz. Bu borcun tamamını kabul etmeniz halinde böyledir. Bir de gerçek borcunuzu hesaplayıp, fazlasına itiraz etmek mümkün. Bu halde ödeyeceğiniz miktar kabul ettiğniz kadardır, diğeri mahkemelik olur, varsın olsun. Şimdi de sonuncusu. Sizin emekli maaşınızın bloke edilmesi diye bir şey söz konusu değil. Emekli maaşı haciz olunamaz. Bloke etmek farklıdır haciz farklı. Bloke, bankanın maaşınızı hiç ödememesi anlamına gelir ki böyle bir uygulama yoktur. Sistem, borçlunun çalıştığı sırada aldığı maaşın dörtte bininin haczine karar verilmesi şeklinde gelişmiştir. Emekli maaşı bunun dışındadır, haczedilemez. Umarım bu sözleri size telefonda söyleyen bir meslektaşım değildir de onun adını kullanan biridir. Zira gayrı kanuni ifadeler kullanan meslektaşlarım camiada hoş karşılanmaz. Telefondaki sesin kime ait olduğunu bilmediğiniz için ‘birileri bu ünvanı gaspetmiş olabilir’ diyelim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder