Tamer Heper Bütün ortaklar yararlanır
HABERİ PAYLAŞ

Bütün ortaklar yararlanır

Babamızdan kalan tarlayı küs olduğumuz bir kardeş bizlerden izinsiz kullanıyor. Ne yapabiliriz? C.G.

CEVAP

Miras olarak kalan gayrimenkullerde çok karşılaşılan bir problemden söz ediyoruz. Bir gayrimenkul aynı anda birkaç kişi tarafından kullanılamaz. Bu gayrimenkul özellikle bir daire ise. Dolayısı ile bunu biri kullanacak, diğerleri dışarıda kalacaktır. Kullanan, malik sıfatı ile kullandığı için kendisine “Burayı kullanma” diyemiyoruz. Zira kullanan da malik. İşte burada hemen bir itiraz gelir “İyi ama kullanamayan da malik”. Doğru o da malik.

Haberin Devamı

Bu durumda, dışarıda kalan malik, kullanan malikten, kendi hissesine tekabül edecek bir kullanma bedeli talep eder. Buna ecrimisil denir. Talep edilecek meblağ, en az kira getirisine eşdeğer bir meblağdır. Böyle olunca hissedarlardan biri kullanma yolu ile diğeri de bir gelir sağladığı için istifade eder.

Böylece haksızlık önlenmiş olur. Kullanan ortak bu bedeli sulhen ödemez ise bu konu dava konusu yapılır ve ecrimisil bedelini mahkeme tayin eder. Bunun dışında hissedarlardan biri bu ortaklığın devamını istemez ise ‘ortaklığın giderilmesi’ talebinde bulunur. Bu taleple dava açar ve mahkeme gayrimenkulün ortaklar arasında bölüşülüp bölüşülemeyeceğini araştırır.

Şayet bölüşülebiliyor ise gayrimenkulü ortak arasında paylaştırır. Şayet bölüşülemiyor ise satışına karar verir ve satış bedelini bölüştürür. Bu şekilde de tüm ortakların istifadesi sağlanmış olur. Ortaklığın giderilmesi davasında, gayrimenkulü kullanmaya devam eden ortağın veya birkaç ortağın davaya karşı tutumu veya itirazı yarar sağlamaz, bir ortağın tek başına talebi yeterlidir davaya devam edilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder