Tamer Heper Büyük tehlike
HABERİ PAYLAŞ

Büyük tehlike

Babamın imzası taklit edilerek 260 bin TL’lik senet düzenlenmiş. Babam “Hiç kimseden 260 bin TL almadım, senet de imzalamadım” diyor. Savcılığa başvurduk. Yapılan bilirkişi incelemesinde “İmza yakındır” yanıtı geldi. Şimdi babamın tek evine haciz gelme korkusu yaşıyoruz. Bu dertten nasıl kurtuluruz? M.K.

Bir imza incelemesi sonucunda ya “İmza .... kişinin el ürünüdür” veya “El ürünü değildir” denilir. Yakındır ifadesi pek bir şey anlatmaz. Böyle durumlarda adli tıptan rapor alınması istenilir. Bahsettiğiniz hadise öyle ufak tefek bir hadise değil. Şayet imza babanızın değil ise ortada hem bir suç hem de yüklü bir borçtan kurtulma olayı var.

Haberin Devamı

Bu nedenle özel bir bilirkişiden alınan raporla bu iş bitirilmemelidir. Evet bu imza babanızındır şeklinde bir rapor gelirse arkasından bir icra takibi beklenecektir. Böyle yüklü bir borç da bir insan için yıkıcı olur.

Ancak babanızın tek evi var. Bunun için evine haciz gelirse meskeniyet iddiası denilen bir iddiada bulunmak mümkün. Bu iddia ileri sürüldüğünde sosyal yaşantısı ile mütenasip evi haczedilemez.

Ancak olay uzaktan görüldüğü kadar basit değil. Şayet sahte imza ile vatandaş hayatı kararacak şekilde dolandırılıyor ise ve bu sahte imza bilirkişi tarafından “Onun imzasına benziyor” diye nitelendiriliyor ise herkes tehdit altındadır.

Bu sahteciliği yapanlara imkan tanımaktır ve hemen hepimiz bu tehdidin altındayız. Bugün imza taklit edecek teknik imkanlar kopyalama makineleri kullanılır haldedir. Dolayısı ile bu iş “Biraz benziyor” demekle geçiştirilmemelidir. Detaylı incelemeler yapılıp net ve kesin sonuca bağlanmalıdır. Bu işte Adli Tıp’a da önemli görev düşmektedir. Mektubunuzda avukattan da söz etmişsiniz, bu hususları meslektaşım mutlaka gözönüne almıştır, alacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder