Tamer Heper Çatı ortak alandır
HABERİ PAYLAŞ

Çatı ortak alandır

Yazılarınızda çatının ortak yer olduğunu söylüyorsunuz. Bizim binamız yaklaşık beş senelik ancak çatımız akıyordu. Müteahhit müdahalede bulundu ve çatı

[[HAFTAYA]]

izolasyonunu yaptı. Bu arada akan çatı için dava açılmıştı. Çatı katında oturanlar açmadığı için dava reddolundu. Şimdi kat malikleri kurulunda konu gündeme geldi. Yine çatı katında oturanlar açmayacağı için dava açılamaz diye karar alındı. Böyle bir davayı sadece çatı katında oturanlar mı açar? E.K.

Okuyucumun anlattığı olayda ya olayın gelişmesinde veya olayın anlatımında yanlışlıklar var. Önce; çatının ortak alan olduğu tespiti benim tespitim değil, yasaya göre çatı ortak alan.

Haberin Devamı

Bu durumda çatı ile ilgili herhangi bir, dava bina içindeki bağımsız bölüm maliklerinden herhangi biri tarafından açılabilir. Bu konuda verilmiş bir mahkeme kararı var ise bu kararı dikkatle okumak lazım.

Örneğin: ‘Çatı akıntısı nedeni ile eşyalarım zarar gördü’ deniliyorsa elbette bunu eşyası zarar gören açacak. Muhtemelen böyle bir davada mahkeme karar vermiştir. Yok, çatı hasarlı, hasar, sorumluluğu devam eden müteahhit tarafından giderilsin deniliyor ise bunun için çatı katında oturanların dava açma zorunluluğu yok. Herhangi bir bağımsız bölüm maliki açabilir.

Ancak yönetici sıfatını taşıyan biri kendiliğinden, kat malikleri kurulu kararı olmadan böyle bir davayı açamaz. Görüldüğü gibi olayda bazı detaylar söz konusu olabilir. Her şeyi bir yana koydum. Şayet mahkeme, binanın çatısı ayıplı, bunu müteahhit gidersin diye alt kat maliklerinden birinin açtığı davayı “Alt kat maliki açamaz, çatı katı sahibi açabilir” gerekçesi ile reddetti ise bu karar yanlıştır, kararın tamyiz edilerek Yargıtay’a götürülmesi gerekir. Yukarıda açıkladığım nedenlerle de, kat malikleri kurulunda aynı gerekçe ile karar alındı ise

Sıradaki haber yükleniyor...
holder