Tamer Heper Cayma hakkı var
HABERİ PAYLAŞ

Cayma hakkı var

Bir firmadan devremülk aldım. Bonolar verdim ama sonra gördüm ki bana uymuyor. İptalini talep ettim ama 10 günü geçirdiği için iptal olunmadı. Senetlerimin icraya koyulacağı uyarısı ile karşılaştım. Bu durumda istemediğim ve şartlarını beğenmediğim bu yeri zorla satın almak zorunda mıyım? N.A.

Okuyucum öyle bir soru sormuş ki aynı soruyu birkaç yüz okuyucumdan da aldım. Şimdi öyle bir yanıt vermeliyim ki diğer okuyucularım da bundan istifade etsin. Konu detaylı, öyle üç beş satıra sığacak gibi değil ama bir yerden başlayalım bakalım. Önce okuyucum taksitle bir devremülk aldığını söylüyor. Ancak aynı şekilde yer satın alanların sözleşmesini incelediğimde bu satışın sözleşme başlığında bir devremülk yazmasına karşın devremülk değil bir devretatil olduğunu görüyorum.

Haberin Devamı

Dolayısı ile öncelikle bir devremülk satıyorum deyip bir devretatil satılmışsa bu başlıbaşına süreye tabi olmadan fesih nedenidir. Şayet dürüstçe bir devremülk veya bir devretatil satışı söz konusu olsa bile; paraları peşin veya taksitlerle alınıp sonradan teslim şartı bulunduğuna göre kanunun tabiri ile bu bir ön ödemeli konut satışıdır. Konut satışı tabiri devre mülkleri de kapsar zira devremülkler tapuya tescil edilen gayrimenkul vasfı taşırlar.

O zaman 6502 sayılı kanunun 45. maddesine bakmak lazım. Bu maddede şu ibare var: “Ön ödemeli konut satışlarında devir veya teslim tarihine kadar tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkı vardır.” Demek ki devremülk satışlarında ‘dönme’ 10 gün ile sınırlı değildir. Böyle caymalarda satıcının yüzde 2 kadar bedeli muhafaza hakkı vardır, madde uzundur ancak bu kadarını yazıma alabiliyorum.

Devretatil ise bir gayrimenkul satışı değildir, adeta bir rezervasyondur, tapuya tescil olunmaz, sözleşmeyle kurulur. Bunun için de aynı kanunun 50. maddesine bakmak gerekir. Bu maddenin ilgili cümlesi şöyledir: "Devre tatile konu taşınmazın ön ödemeli satılması durumunda, devir veya teslim tarihine kadar tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkı vardır.” Bunda da satıcının yüzde 2’ye kadar tazminat talep hakkı vardır. Şimdi okuyucumun cayma hakkının olup olmadığı açık, halen kendisine teslim yok ve alım bir ön ödemeli alımdır. Yani fasih hakkı vardır

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder