Tamer Heper Cayma hakkı var
HABERİ PAYLAŞ

Cayma hakkı var

2015 yılı sonunda bir devre tatil satın aldım, sonra aldığıma pişman oldum ve edindiğim bilgiye göre karşı tarafa noterden ihtarname gönderip ödediğim peşinat ile verdiğim bonoları geri istedim ama vermediler. Tüketici mahkemesinde dava açtım, bu parayı ve bonolarımı geri alabilir miyim? S. D.

CEVAP

Siz 2015 sonu itibariyle satın almışsınız, bugün 2016’nın neredeyse ortası, yani tahmin ediyorum ki davanız sonuçlanmadı. Şimdi yürümekte olan bir davanın sonucu hakkında fikir söylemek hata olur, bunu sık sık tekrar ediyorum. Ancak yasal durum nedir? Biraz ondan söz edeyim. Devre tatil tapusu olmadan, senenin belli dönemlerinde kullanımın taahhüt edildiği bir nevi kiralamadır.

Haberin Devamı

Ancak bildiğimiz manada kira hükümleri uygulanmaz, tüketici hakları uygulanır. Buna göre de sözleşme yapıldıktan 14 gün sonraya kadar hiçbir gerekçe göstermeden sözleşmeden cayma mümkündür.

Bu durumda cezai şart vs. ödenmez. Demek ki on dört gün içinde cayanlar ödeme yaptı ise ödemesini, bono verdi ise bonosunu geri alır. Ayrıca devre tatilin ön ödemeli olarak satılması halinde, yani inşaatı sürerken, tamamlanması vaadine dayalı olarak satışında devir ve teslim tarihine kadar tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkı vardır. Böyle bir durumda satıcı ancak sözleşme bedelinin yüzde 2’sine kadar tazminat talep edebilir.

Şayet satıcı yükümlülüklerini yerine getirmedi ise bunu da talep edemez. Satıcı dönme bildiriminin kendisine ulaştığı tarihten itibaren doksan gün içinde aldığı tutar ile alıcıyı borç altına sokan her türlü belgeyi iade etmek zorundadır. Şimdi durumunuz belirlendi sanırım.

Cayma 14 gün içinde ise ne olabilir, daha sonra ise ne olabilir anlattım. Bekleyin bakalım başvurduğunuz mahkeme ne karar verecek? Ancak anlattıklarımdan sonra umutsuz olmayacaksınız sanırım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder