Özlem Denizmen Çeyrek, tam, yarım nedir bu altın?
HABERİ PAYLAŞ

Çeyrek, tam, yarım nedir bu altın?

Hem gözümüzü hem de cebimizi kamaştıran altın, söyle seninle ne yapalım? Siz sordunuz, ben cevapladım

Metaller arasında ALTIN yüzyıllardır insanlığın tercihi olmuş. Demir paslanıyor, bakır yeşeriyor, gümüş kararıyor. Bakır dışında, grimsi renkte olmayan tek metal altın. Işıltısı nedeniyle altının hep büyüleyici, mistik bir tarafı olduğuna inanılmış. Yunan mitolojisindeki ‘ALTIN POST’, zenginliği ve iktidarı temsil edermiş.

Gelinin amcasından

18 bilezik Neredeyse tüm medeniyetler altını sevmiş. Eski Mısır, güneşe benzerliğinden dolayı altını tanrı olarak kabul etmiş. İnka medeniyeti altına, ‘Güneşin Teri’ demiş. Altını işleyen ve en büyük altın madeni rezervine sahip ilk medeniyet de İnka medeniyeti. Aztek dilinde ise altın Teocuitlatl yani ‘Tanrıların Kakası’ anlamına geliyor. Bizim toplumumuzda da altının yeri ayrı. Hele düğünlerimizde; “Gelinin amcasından geline 18 altın bilezik, damadın annesinden 5 burma, bir beşi bir yerde, gelinin görümcesinden altın kemer” gibi sözlere aşinayız. Altın biriktirmek ya da saklamak da bizde bir gelenek olmuş. Altın kadının en büyük güvencesi ama belki de güvence birikimlerimizi başka türlü yapmanın vakti geldi.

[[HAFTAYA]]

Seveni de var sevmeyeni de


Bazıları “Altın çamura düşse de değeri kaybolmaz” diyor, bazıları ise yanından bile geçmek istemiyor. A) Altın sevenler: “Para değersiz, altına bir şey olmaz altın almayacağım da ne yapacağım?” diye düşünüyor. B) ‘Değersiz’ diyenler: Bazıları da mesela dünyaca ünlü yatırımcı Warren Buffet gibi altını yararsız görüyor. Buffet şöyle diyor: “Afrika’da bir yerlerde yerin altından altını çıkarıyoruz. Sonra onu eritiyoruz. Başka bir çukur kazıp (merkez bankalarında) tekrar gömüyoruz. Bazı insanlara başında durup onu koruması için para ödüyoruz. Hiçbir yararı yok. Mars’tan bizi izleyen biri olsa kafasını kaşıyordur, ne yapıyor bu adamlar diye.”


Evde çil çil altın aman düşmandan sakın

SORU: Yeni evlendik, yaklaşık 20 bin liralık altınım var. Altın olarak evde mi kalsın? CEVAP: Ne güzel, ‘altınımız var hepsi evimizde duruyor’ diye düşünüyorsun ama ertesi gün bir anda yok olabilir. Evden altınlar çalınabilir. Bu yaşadığımız hayatın bir gerçeği. İlle altın dersen, altınla ilgili yatırım araçları var şimdi. Bankaya götürüp altın hesabı açmanı öneririm. Bankalar ve finans kuruluşları, riski sevmeyen ve riskten korunmak isteyen yatırımcılara yönelik sürekli yeni finansal ürünler çıkarıyorlar. Miligram bazında da olsa anında alış ve satış yapabilirsiniz. 1. Birikimli altın hesabı: Türk lirası, döviz ya da kredi kartınızdan 100 veya 5 gram altından başlayan miktarlarda birikimli altın yatırımı yapabilirsiniz. 2. Altın fonları: Ağırlıklı olarak altın ve altına dayalı finansal araçlardan oluşur. Fonun içerisinde sabit getirili menkul kıymetler ve ters repo işlemleri de bulunuyor. Fon yönetim ücretleri var.

Altın hesabı nasıl açılır?

Haberin Devamı


1. İnternet, çağrı merkezi ve banka şubesinden altın hesabı açtırabilirsiniz. 2. Banka şubelerinde altın hesabı vadeli vadesiz olarak açılabiliyor. 3. Masrafı yok. 4. Altını gram bazında alış-satış yapıyorsunuz. 5. Çalınma, sahte olma, gramajının az olması, eski tarih olma riski yok.

Bütün paranı yatırma

SORU:
30 Cumhuriyet, 15 de çeyrek altınım var. Bir hafta içinde de elime 5000 lira daha geçecek. Bu parayla da altına yatırım yapsam mı? Melek. Cevap: 1980’li yıllara kadar Türkiye’de birikimleri yönlendirebileceğimiz fazla bir alternatif yoktu. Şimdi bir sürü alternatif var. Finansal sektör gelişti, mevduatlar, fonlar, yüzde 25 devlet katkılı bireysel emeklilik var. Bunlara da yatırım yapmak lazım. Tüm parayı ışıldayan madene koyma sakın, üzülürsün.

Düşüş sürer mi?

Soru: Altına yatırım yapmalı mı? Bu düşüş ne kadar daha sürer? Canan. Cevap: Uzmanlara göre Amerika henüz krizden çıkmadı, Avrupa Birliği’nde durum belirsiz, doların yükselmesi beklentileri yüksek. Bu durumda altında beklenti, düşüş yönünde. Altın yatırımı uzun vadelidir. En az 2-3 yıl uzağı düşündüğünüz zaman yapılabilir. Paranın tamamıyla değil tabi. Alırken kazanın, kademeli alın ya hep ya hiç olmasın. Birikimleriniz arasında TL ve döviz ürünleri de olsun.

Kredi kartıyla altın alınır mı?


Soru:
Altını kredi kartına taksit yaparak alsam mı? Cevap: Ben tavsiye etmem. Altın yatırımı yapacaksanız, birikiminizin olması gerekiyor. (Kredi kartı ile altın alımında en çok 4 taksit imkanı getiren düzenleme 22 Ekim’de yürürlüğe girdi.) Altın zaten riskli bir yatırım. Fiyatı düşebiliyor. Kredi kartı ile yani olmayan paranızla, bir de gidip altın alırsanız, borçlanmışsınız demektir. O parayı ödeyeceksiniz. Kısa vadede bir de aldığınız malın değeri düşerse, zorlanmanız halinde satıp borcu da kapatamazsınız.

Bazen yükselir bazen azalır


Soru: Benim çocuğum var. Onun için sürekli altın biriktiriyorum. Çocuğum için altın biriktireyim mi? Bu iyi bir yatırım mı? Cevap: Tüm birikimi altınla yapmak eskidendi. Enflasyon yüksekti ve enflasyonla birlikte altının TL değeri ve döviz de sürekli yükselirdi. Ama şimdi öyle değil. Düşük enflasyon dönemindeyiz. Altının dünyada geçerli fiyatı da bazen yükseliyor bazen azalıyor. Yüzde 5-10 alıp sepetinize koyabilirsiniz ama birikim sepetinize mutlaka TL ve döviz ürünleri de koyun derim. Bankada TL ve döviz hesabı açarsanız faiz geliri de kazanırsınız. Üstelik birikiminiz hem çalınmaya karşı güvenli olur hem de devlet güvencesinde saklanmış olur. Çocuğunuzu da yanınıza alıp, bankada birikim hesabı açtırın. Onun için yaptığınız birikimden ona da bahsedin. O da sizi örnek alsın, bu yönde alışkanlık kazansın.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder