Tamer Heper Ceza kime gelecek?
HABERİ PAYLAŞ

Ceza kime gelecek?

2011’de bir kooperatifin inşa ettiği ancak kat karşılığı inşaat yaptırdığı için müteahhide kalan dairelerden birini satın aldım. Satın alma işlemi inşaat firması ile yapıldı. İnşaatın yüzde 70’i tamamlanmışken yapı kontrol firması iflas edip devreden çıkmış. Bu nedenle bize ceza gelecekmiş. Bu ceza kooperatife mi gelir yoksa daire satın alan bizlere mi? Mevcut kooperatifin kararları bizi bağlar mı? Yönetim konusunda ne yapmalıyız? * M. K.

[[HAFTAYA]]

Okuyucumun problemi detaylı, önce ceza konusu... Bir ceza gelmeden önce ne ceza geleceği ve ne miktar geleceği pek bilinmez. Bunlar söylenti derecesinde de kalabilir. Bu nedenle inşaata daire alan okuyucumun daha ceza gelmeden cezaya hazırlanması doğru değil. Böyle huzursuz bir yaşam olmaz. Herhangi bir nedenle bir ceza geldiğinde olaya o günün şartları içinde bakılır.

Haberin Devamı

Ancak elbette ki insanlar bir ceza gelmemesi için yasalara uymak zorundadır bu kesin, ancak hayatın içinde idari para cezaları da vardır ve oldukça da boldur çünkü idareye para lazımdır ve sistemin yerleşmediği ülkelerde gözünün üstünde kaşın var diyerek bol bol ceza kesilir veya insanlardan kullanmadıkları elektriğin parası alınır.

Ancak genel kural şudur ki ceza, suçu işleyene verilir. Şayet müteahhidin bir kusuru var ise ceza müteahhide, kooperatifin bir kusuru var ise ceza kooperatife gelir. Mevcut kooperatifin kararlarının sizi bağlaması için binada kat irtifakının veya kat mülkiyetinin kurulmamış olması gerekir. Yani halen bina kooperatifin malı olmalıdır ve siz kooperatif ortaklığının devri sureti ile daireli almış olmanız gerekir.

Sorunuzun içinde satın alma işleminden ve bunu müteahhitle yaptığınızdan söz edildiğine göre en azından binada kat irtifakının kurulu olduğu anlaşılmakta olup 2011’de alındığına göre de artık meskun olup bu durumda kooperatifin idaresi söz konusu olmaz. Sizin kendi yönetiminizi kurmuş olmanız gerekir.

Yani bina yönünden kooperatifin kararları sizi bağlamaz, kararlarınızı kat malikleri kurulunda almalısınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder