Tamer Heper Ceza yanlış algılanmış
HABERİ PAYLAŞ

Ceza yanlış algılanmış

Mahkeme tarafından mahkum olan birine vasi tayin edildim. Vasi tayin edildiğim kişinin hiçbir malvarlığı yoktur.

Davanın bakıldığı mahkeme tarafından da tarafıma 175 bin TL adli para cezası tayin edildi. Ne yapmalıyım? * A.G.

[[HAFTAYA]]

Okuyucumun sorusu bu kadar kısa. Ancak kavram karışık. Zira yasalarımıza göre, bir yıl veya daha uzun süreli özgürlüğü bağlayıcı bir cezaya mahkum olan her ergin kısıtlanır. Kısıtlanır demek kendisine vasi tayin olunur demek. Okuyucumun buraya kadar sözünü ettiği husus yerine oturuyor, buraya kadar tamam. Bundan sonrası tereddüt uyandırıyor.

Haberin Devamı

Kendisi hakkında adli para cezası tayin olunduğunu, buna karşın hükümlünün malvarlığının olmadığını söylüyor. Kendisinin vasi olması nedeni ile bir adli para cezasına çarptırıldı ise bu ceza kendisine verildi. Bu halde parayı kendisi ödeyecek. Sonra adli para hesabının 175 bin TL olması biraz mantık dışı kalıyor. Bu çok yüksek.

Zira adli para cezası beş günden az 730 günden fazla olmamak kaydı ile verilir. Bir gün için verilecek para cezası 20 lira ile 100 lira arasında olur. Bu hesaba göre gündeliği 20 liradan hesaplanırsa okuyucuma 8750 gün, 100 liradan hesaplanırsa 1750 gün için ceza verilmiştir ki, bunda bir yanlışlık olduğu görülüyor.

Böyle büyük bir rakama muhatap olundu ise görüyorum ki bilgi eksikliği vardır ve bu nedenle mağdur olunmaması için en kısa zamanda bir meslektaşımın yardımının alınması şarttır. Bu okuyucuma tavsiyede bulunduktan sonra benden ısrarla mail yolu ile kendilerine yanıt vermemi isteyen okuyucularıma hatırlatayım.

Özel yanıt, mail yolu ile yanıt mümkün değil. Mektuplarınız değerlendirilip bu köşemde yanıtlanıyor. Bundan sair okuyucularım da istifade ediyor. Dolayısı ile ısrarla benden özel yanıt bekleyen okuyucularıma bir kere daha hatırlatmış olayım, özel yanıt verme imkanına kesinlikle sahip değilim. Bu konuda ısrarcı olunmamasını rica ediyorum. Bir de emeklilik süresi hesabı konularım arasında yoktur.

Okuyucularımın bu konuda yanıt beklemesinden huzursuz olduğumu da hatırlatmak isterim.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder