Tamer Heper Cezalar 2009'dan sonrası için
HABERİ PAYLAŞ

Cezalar 2009'dan sonrası için

İmar Kanunu’nun 42’nci maddesi 2009’dan önce yapılmış yapılara uygulanabilir mi? * N.M.

CEVAP

İmar Kanunu’nun 42’nci maddesinin ne olduğunu açıklamalıyım ki diğer okuyucularım da yararlansın. Ancak bu 42’nci madde o kadar uzun ki buraya tamamını almaya kalksam üç-dört günlük sütunumu işgal eder. Bu imkan olmadığına göre kısaca özetleyeyim.

Maddede ruhsatsız veya ruhsata aykırı yapılan yapılar için verilecek cezalar sayılmıştır. Hangi hallerde ceza verilir, kimlere verilir. Bunlar mahkemece verilecek cezalar değil idari cezalardır. İşte okuyucumun sorusu, bu madde 2009’da değiştirildiği için 2009’dan sonra yapılan yapılara bu cezaların uygulanacağı tabiidir. Ancak bu tarihten önce yapılanlara da uygulanır mı? Ceza hukukunun prensipleri içinde, ‘bir ceza getirilmeden önce işlenmiş fiiller bu suçun kapsamına girmez, ceza verilmez’ kuralı vardır.

Haberin Devamı

Dolayısı ile değiştirilen 42’nci maddeye yeni eklenen cezaların ancak değişikliğin yayınından sonra ortaya çıkan olaylara tatbiki mümkündür. Bu değişiklik 2009’un son ayında yani Aralık ayında yayınlanmış olup cezaların da bu tarihten sonraki fiillere tatbiki gerekir. Yeni yıl mutluluk getirsin Her yeni yıla girişte insanlar beklentilerini dile getirir, bu da son derece doğaldır ancak bu yeni yıl her şeyin sihirli bir değnekle değiştiği bir tarih değildir ama insanı yaşatan da umuttur.

Bizim nesil hep bu umutla yaşadı ama her nedense bizim neslin dilekleri pek tutmadı. Şimdi yeni yılda mutluluk saadet ve huzur dileklerimizi eski nesil, yeni nesillerle birlikte dileyelim. Unutmayalım yeni neslin önünde çok uzun bir zaman var. Mutlu huzurlu ve sağlıklı yaşamak onların hakkı. Umut gençlikte. Ulu Önder Atatürk de umudunu gençlere bağlamamış mıydı?

Umarım yeni yılda hep beraber dileğimiz olan, mutlu, huzurlu ve sağlıklı yaşam gerçekleşir. 2015 hepimize HUZUR ve MUTLULUK getirsin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder