Tamer Heper Cezalarda indirim var
HABERİ PAYLAŞ

Cezalarda indirim var

Haberin Devamı

Okuyucularım soruyor: “İyi hal indirimi suçlulara uygulanıyor, bu iş nedir?” Bunu soran bir-iki kişi değil, bırakın bana yazıp soranları, bu soru toplumun hafızasında. Nedir bu iyi hal indirimi? Söyleyeyim. Bizim Ceza Kanunumuzun 62’nci maddesinde şöyle bir cümle var: “Takdiri indirim nedeni olarak failin geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları, cezanın failin geleceği üzerindeki olası etkileri gibi hususlar bulundurulabilir.”

İndirim nedeni bunlardır. Aynı madde içinde hangi cezaların ne kadar indirileceği de belirtilmiştir. Onları buraya almıyorum. Zira konu, indirim yaparken nelerin gözönünde bulundurulduğu hususudur. Yukarıda saydığım gözönünde bulundurulacak hususlar tek tek incelendiğinde adeta indirim yapmama ihtimali yoktur. Düşünün duruşmadaki iyi halinden tutun sosyal ilişkilerinden geleceği üzerindeki etkisine kadar hakim düşünecek.

Bunlar da yetmeyecek, cümlenin sonuna dikkat edin, cümle “gibi hususlar” diye bitiyor. Yani hakim yazılı olanların dışında bunlara benzer diğer hususları da gözönüne alıp indirim uygulayacak. Bunlar sonsuz indirim nedeni demektir. Bitmedi. Hakim indirim uygulamayacak ise bunun nedenini kararında gösterecek. Yani yasanın içeriği itibarıyla, neredeyse indirim yapmama ihtimali yok. Toplumda infial yaratan suçlarda yapılan indirimler nedeni ile hakimlerin eleştirildiğine çok tanık olduğum için yazımın sonunda şu açıklamayı da yapma ihtiyacı duydum. İndirim hakimin keyfi nedeni ile yapılmıyor. Yasa hükmü nedeni ile yapılıyor. Bu husus toplumun vicdanını rahatsız ediyor ise -ki ediyor-, bu durumda Türk Ceza Kanunu’nun 62’nci maddesinin değiştirilmesi gerekiyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder