Tamer Heper Çoğunluğa uyun
HABERİ PAYLAŞ

Çoğunluğa uyun

48+48+32 bağımsız bölümleri bulunan üç bloklu sitede bağımsız bölüm malikiyim. Sitemizde kat malikleri kuruluna bağımsız bölüm malikleri katılmıyor.

Bu durumda da eski yönetim, bağımsız bölüm maliklerinden vekaletname alarak geliyor ve istedikleri kararı çıkarıyor, kendilerini sürekli yönetici seçtiriyor. Bunun hukuki önlemi var mı?

Bu seçimler iptal ettirilemez mi? M.A.

Önce sondan başlayayım: Kat malikleri kurulu kararlarının iptali elbette mümkündür ancak mahkemece iptal kararı verilebilmesi için yasaya aykırılıkların bulunması lazım.

Haberin Devamı

Dolayısı ile kat malikleri toplantısının hazırlanmasından başlamak üzere toplantının ve alınan kararların incelenmesi, buna göre kanuna aykırılık olup olmadığına karar verilmesi lazım. Kat malikleri kurulunda vekaleten temsil mümkündür.

ncak 40 bağımsız bölüme kadar olan yapılarda bir kişi iki kişinin vekaletini alabilir. Kırktan çok bağımsız bölüm olan hallerde ise bir kişi bağımsız bölüm sayısının yüzde 5’inden fazlasının vekaletini alamaz. Sizde 128 bağımsız bölüm var ve bir kişi ancak 6 kişinin vekaletini alabilir. Daha fazla vekalet almış ve bu sayıda oy kulanmış ise bu iptal nedeni olabilir. Bu benim ilk aklıma gelen iptal nedeni.

Tüm bağımsız bölüm maliklerinin toplantıya davet edilmemesi, olağanüstü toplantılarda davetin 15 günden kısa sürede yapılmış olması gibi nedenler de iptal sebebidir. Yönetim seçimi nedeni ile başlıca iptal sebebi de şudur:

Yönetici, bağımsız bölüm maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile seçilir. Ama yapılan seçimlerin yüzde 99’unda bu oran sağlanmaz. Bu husus da seçimlerin iptali nedenidir.

Sizde yönetici seçilebilmesi için en az 65 oy alması ve oy verenlerin arsa payı toplamının yüzde 51 olması lazım. Şimdi de sorunuzun başına geçeyim. Diyorsunuz ki “Kat malikleri toplantıya gelmiyor”.

Acaba yöneticilerden çok memnun oldukları için mi? Şayet hiç memnun olmasalar koşa koşa gelmeleri gerekmez mi? Normal mantık bunu söylüyor ama toplum olaylarında çoğu zaman mantık yer almıyor.

Bu nedenle de size “Herkes memnun bunun için toplantıya gelmiyorlar” diyemiyorum. Memnun olmadıkları halde vekalet vererek eski yönetimin seçilmesine onay verildiğini çok ama çok tanım oldum.

Haberin Devamı

Ancak buna rağmen, toplantılar yasal mevzuat çerçevesinde yapılıyor ise yönetici seçilirken sayı ve arsa payı çoğunluğu ile oy alıyor ise siz de bu yönetime katlanacaksınız demektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder