Tamer Heper Çoğunlukla tanık dinlenir
HABERİ PAYLAŞ

Çoğunlukla tanık dinlenir

İşyerimizde çalışan şoför aracın anahtarlarını atarak işten ayrıldı. Sonra gitmiş beni işten çıkardılar diye dava açmış, kıdem tazminatı istiyor. Bu durumda şirket olarak nasıl davranmalıyız? Olayın ispatı nedir? E.C.

Okuyucumun sorusu çok yaygın bir olay. İşi kendisi bırakan işçiye akıl verenler oluyor ve “Bben ayrılmadım, işten çıkarıldım” deyip tazminat davası açtırılıyor. İşin daha utanç verici tarafı şu: Bu aklı verenler “Alacağın tazminatı kırışacağız” diye de pazarlık yapıyor. Elbette işverenler de buna hazırlıklı olmalı. Böyle durumlarda işçinin kendi iradesi ile ayrıldığına dair tanık dinletmek gerekir. İşçinin kendi isteği ile ayrıldığına dair umumiyetle başkaca delil olmaz. Bunun dışında bazı şirketler, işçi işi bırakıp gittikten sonra işine devam etmediği gerekçesi ile işçinin işine kendisi son verir ki işi bıraktıktan sonra bu süre çok kısadır. İşçiyi devamsızlıktan işten çıkardı gibi gösterir. Bilindiği gibi şayet işçi, işyerinden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın art arda iki iş günü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç iş günü işine devam etmemesi” haklı fesih nedenidir.

Haberin Devamı

Taraflar dava açıldığında iddiasını ispatla mükelleftir. Her iki taraf da bunları bilerek tedbirli davranmalı, başkalarının yalan yanlış ve hatta haksız tahriklerine kapılmamalı. Bu işlerden yarar sağlayan çok kimseler var ama tatbikatta işçiyi haksız olarak yönlendirenler sonradan işçi ile ihtilaf yaşamaktadır. Bundan işçi de zarar görmektedir. Elbette işçiye doğru bilgi verip hakkını almasını sağlayanlar bu anlatımlarımın dışındadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder