Tamer Heper Cümlenin içeriği önemli
HABERİ PAYLAŞ

Cümlenin içeriği önemli

Sizin dönem içinde evi tahliye eden kiracının durumu hakkındaki yazınızı okudum. Benim de böyle bir problemim var. Ancak benim kira sözleşmemde, ‘Kiracı evi tahliye etmeden bir ay önce kiralayana haber verir’ anlamına bir cümle var. Ben de gerçekten sözleşmem Mayıs ayında son bulacak iken Şubat sonu çıkmak istiyorum. Bu cümle beni kurtarır mı? Kiralayanım bu yerin çok daha fazla kira getireceğini söylüyor, bu şekilde kiralaması gecikirse zararım büyür mü? K.A.

Geçenlerde benzer bir soruya verdiğim yanıtta, sözleşmede tahliye konusunda böyle bir madde var ise sonucun ne olacağı yer almamıştı. Okuyucumun sorusu oldukça yerinde.

Haberin Devamı

Kiracı kiralananı tahliye etmek isterse bunu ancak dönem sonunda yapar. Okuyucumun kira sözleşmesi Mayıs ayında son bulacak, kiralayan kiracıya “hadi Mayıs geldi çık” diyemez ama kiracı “Mayıs geldi ben çıkıyorum” diyebilir. Ancak bunu demesi için dönem sonu gelmeden onbeş gün önceden bu isteğini kiralayana bildirmelidir. Şayet süresinde bildirim yapmaz ise kira sözleşmesi bir yıllığına uzar.

Ancak kira sözleşmesine konulan bir madde ile kiracının kiralayana yapacağı bildirimin süresi kararlaştırılabilir. Örneğin, “kiracı mecuru tahliye edeceğini kiralayana bir ay önceden bildirmelidir” gibi bir madde koyularak, kiralayana bildirim süresi onbeş günden bir aya çıkarılabilir. Hatta bazı uzun süreli sözleşmelerde bu haber verme süresi üç aya veya bir başka süreye bağlanabilir. Sözleşmede böyle bir madde var ise buna uyulur ve kiracı dönem sonunda çıkacak ise bu sürede kiralayana haber vermelidir, aksi halde kira bir yıllığına uzar.

Bahsettiğim cümle şöyle de olabilir “kiracı bir ay önceden haber vermek kaydı ile dönem içinde kira sözleşmesini feshedebilir”. Dikkat edilirse bu cümle ile kiracıya dönem içinde de fesih hakkı tanınmıştır. İşte okuyucumun sorusunu tam olarak yanıtlayabilmek için kira sözleşmesindeki cümlenin tam olarak bilinmesi lazımdır. Şayet dönem içine işaret edilmemiş ise, bir ay önceden haber verme durumu dönem sonu içindir, onbeş günlük haber verme süresi uzatılmıştır, uyulması gerekir.

Haberin Devamı

Şayet cümle, dönem içini de işaret ediyor ise, kiracı bir ay önceden haber vermek kaydı ile her zaman sözleşmeyi fesheder. Bu durumda oturduğu ayların kirasını öder, boş kalan süreden sorumlu olmaz. Şayet dönem içinde fesih hakkı tanınmamış ise ve kiracı mecuru tahliye ederse bu halde boş kaldığı sürenin kira bedellerini öder. Bu bedel, kiralananın tüm boş kalma süresini kapsamaz, yapılacak bilirkişi incelemesi ile aynı şartlarla kiraya verilmesi durumunda ne kadar boş kalabileceği tespit edilerek o sürenin kira bedelinin tazminat olarak ödenmesine karar verilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder