Esra Karayel Dar alanda arayış
HABERİ PAYLAŞ

Dar alanda arayış

Borsa İstanbul ve yurtdışı borsalar, dalgalı hareketlerin yoğun olduğu bir hafta geçirdi

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsa İstanbul’un da aralarında bulunduğu küresel borsaların çoğu geçen haftaki yazımda ifade ettiğim gibi dalgalı seyir izledi. Bu hafta yurtdışında açıklanan Amerika ekonomik verileri takip edildi. Petrol fiyatlarının seyri de bir diğer önemli konu başlığı idi.

Politik belirsizlik etkiliyor

Yurtiçinde ise politik belirsizlikler ve terör eylemleri, Mayıs’ta Türkiye piyasalarının riskini yükseltti. Bu nedenle endekste teknik olarak görünüm bir miktar bozuldu. Endeks haftayı 77 bin 808 puan seviyesinden kapattı. Para piyasalarının seyrinde de petrol fiyatları etkili oldu. Amerika Merkez Bankası Fed yetkililerinin açıklamaları yakından takip edildi. Dolar endeksinde beklenti dahilinde güçlenme devam etti. Dolar/TL 2.97’nin üzerine çıkmasının ardından haftayı 2.96’dan kapattı.

Faizlerde düşüş oldu

Tahvil faizlerinde haftabaşı yükselişin ardından Amerika Merkez Bankası açıklamaları sonrası düşüş gerçekleşti. İki yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 9.66- 9.61 bandında seyrettiği haftayı yüzde 9.76 seviyesinden kapatarak sonlandırdı.

Borsa İstanbul’da endeks dar alanda hacimsiz hareketlerle denge arayışına devam edecek

Haberin Devamı

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Borsa İstanbul’da endekste dip arayışları devam edecek. Yurtiçinde başkanlık sistemine geçiş tartışmalarına odaklanıldı. Piyasalarda geçen haftalarda yaşanan politik şok, denge arayışlarına neden oldu. Bu nedenle dar alanda hacimsiz işlemler gerçekleşiyor.

79 bin 500 kırılmalı

Endeksin negatif görünümden çıkması için ilk etapta 79 bin 500 seviyesini yıkarı yönlü kırması gerekiyor. Psikolojik direnç ise 80 binde. Buna karşın 77 bin 500 aşağı yönlü kırılırsa yatırımcılara tavsiyem kârda olunan hisselerin satılması. Para piyasalarında geçen hafta başlayan faizlerde gevşeme bu hafta da devam edebilir. Teknik olarak 10 yıllık faizlerin yüzde 10.78 seviyesinin altına inmesi, borsa açısından bankacılık sektörü hisselerine yarayabilir.

Gözler Türk Lirası’nda


Türkiye piyasalarında siyasi belirsizlik ve terör olaylarının verdiği gerilim devam ettiği sürece TL’de değer kaybı riski devam edecek. AK Parti’nin 22 Mayıs’ta yapılacak kongresinde kimin başbakan olacağı sorusuna odaklanarak dalgalı seyrini sürdürecek.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Birleşme sürecine devam

Soru: Net Holding ve Net Turizm birleşme süreci başlamış. Doğru mu? Ahmet UÇAR/İstanbul Cevap: Net Holding-Net Turizm birlşeme sürecini yeniden başlatma kararı aldı. Buna göre 2015 sonu finansalları ile yeniden bir bağımsız değerleme raporu hazırlanacak ve birleşme rasyosu yeniden hesaplanacak. Şirketlerin azınlık hissedarları sırasıyla 3.1762 TL ve 1.2033 TL fiyattan ayrılma haklarını kullanabilecekler. Hisselerinizi açıklamalarla birlikte takip etmenizi tavsiye ederim.

Hedef fiyatınız önemli

Soru: Yataş’ın kârı nasıl geldi? Hisseyi satayım mı? Deniz MERTOĞLU/İstanbul Cevap: Yataş, 2016 birinci çeyrekte 2.7 milyon TL net kâr açıkladı. Finansman giderlerinde artışa rağmen, operasyonel performanstaki artış net kârın büyümesini sağladı. Satış gelirleri başarılı yeniden yapılanmanın ve pazar payı kazanmanın neticesinde yüzde 56 arttı. Hisseniz kısa vade için güçlü sonuçlara olumlu tepki verebilir. Satım zamanınız ise sizin maliyetinize göre belirlediğiniz hedef satış fiyatı ile doğru orantılıdır.

Mali tablolar olumlu açıklandı

Soru: Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın son bilançosu ile ilgili ayrıntılı bilgi verir misiniz? Caner AKSAN/İstanbul Cevap: Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı beklentilerin üzerinde geçen sene aynı dönem açıkladığı 154 milyon TL zarara kıyasla 134 milyon TL net kâr rakamı açıkladı. Bu dönem net kârındaki artışı kambiyo gelirlerinin neden olduğu artan finansman gelirleri ve yüksek ciro büyümesi sağladı. Bununla birlikte Mall of Istanbul ve Torun Tower’ın katkısı ile kira gelirlerindeki artış sayesinde yıllık bazda yüzde 29 artışla 130 milyon TL ciro rakamı elde etti.

Piyasa beklentisinin üzerinde

Soru: Tümosan’da ilk çeyrek sonuçları nasıl? Halit CAN/İstanbul Cevap: Tümosan, 2016 ilk çeyrekte bir miktar piyasa beklentisinin üzerinde ve yıllık bazda yüzde 16 artışla 10 milyon TL net kâr açıkladı. Şirketin 2016 ilk çeyrek cirosu fiyat artışları, yedek parça ve diğer segment gelirlerinin artan katkısı sayesinde yıllık bazda yüzde 13 artışla 109 milyon TL’ye yükseldi.

Net kâr payında iyileşme var

Soru: Albaraka Türk hissem var. Şirketin kârı nasıl geldi? Canberk ARTUNÇ/İstanbul Cevap: Albaraka Türk, yılın ilk çeyreğinde 63 milyon TL solo net kâr elde ettiğini açıkladı. Önceki döneme göre bankanın net kârı, yüksek baz etkisi nedeniyle yüzde 31 gerilerken geçen yılın aynı dönemine göre yatay kaldı. Bankanın özsermaye kârlılığı yüzde 12 düzeyine geriledi. Bankanın net kâr payı gelirlerinde iyileşme gerçekleşti.

Finansman giderleri yükseldi

Haberin Devamı

Soru: Doğuş Otomotiv’de son durum nedir? Kârlılık nasıl? Cihangir TANER/İstanbul Cevap: Doğuş Otomotiv, 2016 birinci çeyrekte bekletilerin bir miktar altında 47 milyon TL net kâr açıkladı. Kârlılıkta düşüşün nedenleri olarak zayıflayan operasyonel kâr marjları artan finansman giderleri bir önceki senenin aynı dönemine kaydedilen fakat 2016 birinci çeyrekte olmayan temettü geliri ve iştirak satış kazancı gösterilebilir. Buna karşın yıllık bazda yüzde 4 artışla 2.3 milyar TL ciro rakamı elde etti. Satış hacmindeki yıllık bazda yüzde 8’lik düşüşe rağmen cirodaki artış, fiyat artışlarından kaynaklanıyor. İşlem hacmi ve açıklamalarla birlikte hissenizi takip edebilirsiniz.

Satış gelirlerinde artış var

Soru: Trakya Cam’da bilanço nasıl geldi? Erdem KÜÇÜK/İstanbul Cevap: Trakya Cam 65 milyon TL net kâr açıkladı. Açıklanan net kâr rakamı yıllık bazda yüzde 53 büyümeye işaret ediyor. Operasyonel performanstaki iyileşme neticesinde net kar büyümesi gerçekleşti. Satış gelirleri 2016 ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 36 arttı. Yurtiçi pazarda yapılan fiyat artışları, inşaat sektörüne ertelenmiş talep neticesinde hızlanan satışlar ve Avrupa’ya satışların artmasının etkisi, satış gelirlerindeki artışta etkili oldu.

Orta vade için takip edin

Soru: Bimeks’te geri alım programı sona erdi mi? Mehmet EMİN/İstanbul Cevap: Bimeks, geri alım programı kapsamında pay başına ortalama 2.04 TL olmak üzere yaklaşık 4.5 milyon TL tutarında kaynak kullanmış olduğunu ve geri alım programını sonlandırdığını açıkladı.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder