Tamer Heper Dava da açılır takip de yapılır
HABERİ PAYLAŞ

Dava da açılır takip de yapılır

1) İş kazasında rapor olmadan dava açılabilir mi? H.K.

2) İşten ayrılan işçi alamadığı aylıkları için hangi yola başvurmalıdır? F.B.

Bir kalemde iki okuyucumun sorusunu yanıtlamış olayım, bir çırpıda iki çalışanın işi görülmüş olsun. Üstelik yanıtları da kısa.

1) İş kazasında olsun diğer yaralanmalarda olsun, elbette işin mahiyeti icabı rapor alınması gerekir. Zira zaten bir iş kazasında başvurulacak sağlık kurumu bir rapor hazırlar. Yani kazaya uğrayan işçinin o an eline geçmiş bir kaza raporu yoksa bile sağlık tesislerinde ve onların uyarması üzerine adli sistemin elinde bir rapor vardır. Kazanın şoku içinde böyle bir raporu eline alamayan işçinin bilahare bunu temini mümkündür. Ancak bunların hiçbir şekilde temin edilmemiş olması halinde dahi dava açmaya mani bir durum yoktur. Dava açılır ve dava sırasında mevcut durum tespit edilir, diğer delillerle de durum değerlendirilir.

Haberin Devamı

2) İşten ayrılan işçi ücretini alamaz ise yapacağı şey elbette ya alacağını temin için icra takibi yapmak veya dava açmaktır. Yani her alacaklı gibi hakkını adli mekanizma içinde arayacaktır. Böyle bir durumda işveren borcunu ödediğini belgelemek zorunda kalacaktır. Böyle bir davada çoğunlukla banka kayıtlarının incelenmesi gerekir zira ücretler işçinin banka hesabına yatırılmaktadır. Dolayısı ile bu hususun tespitinde kolaylık sağlamaktadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder