Tamer Heper Davaya meydan vermemeli
HABERİ PAYLAŞ

Davaya meydan vermemeli

Ben dokuz yıldır Bağ-Kur emeklisiyim ve 1394 TL emekli maaşı almaktaydım. Uzun yıllar yurt dışında ve bir miktar da yurtta çalışmalarım vardı. Şimdi Ağustos’tan beri maaşım 1122 TL olarak ödeniyor. Oysa ben yüksek emekli maaşı alayım diye 15 yıl döviz olarak, üç yıl da fazladan ödeme yaparak yurda dönüp ödemelerimi tam yaptım. Şimdi kesintinin nedenini bile bilmiyorum. Kesinti yapmakla kalmamışlar bana 7500TL de borç çıkarmışlar. Buna karşı ne yapabilirim?

H.B. Okuyucularımın son zamanlarda gelen bu tür sorularına bir mana veremiyorum. Pek çok emeklinin maaşının kesildiğine tanık oluyorum. Emeklilere maaş zammı müjdesi verilmeye başlanıldığı şu günlerde şayet bu söz tutulacak ise bence önce şu nereden çıktığı belli olmayan kesinti işine hükümetin bir el atması lazım. Okuyucumun sorusu çok yaygın. Neler oluyor da emekliler böyle borçlanıyor, anlaşılır gibi değil. Bir kısmı çok zor da olsa “Size hatalı ödeme yapılmış, şimdi geri alıyoruz” gibi absürt bir yanıt aldı.

Haberin Devamı

Bir kısmı sineye çekti, bir kısmı ise maddi imkansızlık nedeni ile dava vs. ile uğraşamadığı için kaderine razı oldu. Dava açanlardan davasını kazananlar oldu. Ancak senelerce cebinden bu kuruma para ödemiş olanların üç kuruşuna göz koyup ellerinden bu paraları almak adil bir davranış olabilir mi? Elbette olamaz. Bu nedenle dava açmanızı önereceğim AMA! Ben zaman zaman bu tür sorular geldiğinde şu yorumu yaptım: Kabul edelim ki emekliden eksik kesinti yapıldı.

Peki bunu kim yaptı? Kurum yaptı. Peki buna faiz ve ceza tatbik olunur mu? Hayır olunmaz. Zira ceza, parayı eline alıp öyle ödeme yapması gerekenler için, zamanında ödeme yapmama karşılığıdır. Oysa emekli maaşı emeklinin eline geçmeden kaynağında kesilir. Öyleyse kusurlu kişi kurumdur. Cezayı da kurum çekmelidir. Faiz ise temerrüt halinde söz konusudur.

Hiçbir emekliye “Sana fazla ödedik, fazla ödemeyi geri getir” demeden ve bu fazla ödeme belgelendirilmeden faiz tatbik edilemez. Bu da hatadır. İşte bu hataları göstererek dava açmak gerekmektedir. Ancak maddi yönden son derece sıkıntıda olan her emekliyi nedeni belli edilmeden mağdur etmek, üç kuruş maaşından kesinti yapmak yakışmaz ve kabul edilemez. Bu işler mahkemelere bırakılmadan idari yönden, idari karar ile halledilmelidir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder