Tamer Heper Değer kaybı dava konusu yapılır
HABERİ PAYLAŞ

Değer kaybı dava konusu yapılır

Haberin Devamı

Aracımla yolda giderken bir araç önümde aniden durdu. Ben de durmak zorunda kaldım ve arkamdaki araç duramayınca hızla bana çarptı, beni öne fırlattı, ben de öndeki araca çarptım. Arkamdaki aracın sigorta poliçe numarasına ulaşamadım. Bana gerçekte poliçesinin olduğunu ama yanında olmadığını söyledi, tamiratı yaptıracağını kabul etti. Aracım servise çekildi, ben hasarlı yerlerin orjinali ile değişeceğini beklerken bazı parçaların onarılarak yerine takıldığını gördüm. Bu hali ile aracımda değer kaybı oldu. Bunu tazminat olarak talep edebilir miyim? C.A.

Mecburi mali mesuliyet sigortası yasal olarak yapılması mecburi sigortadır ve bir kaza halinde, karşı tarafın hasarını karşılar. Kontrollerde bu sigortanın bulunmayışı cezayı gerektirir. Kasko sigortası ise yaptıranın kendi aracının hasarını karşılar. Bu mecburi değildir. İsteğe bağlıdır. Bazı şirketler paket sigortası yaparak tek poliçede hem mecburi mali mesuliyeti hem de kaskoyu yaparlar.

[[HAFTAYA]]

Ancak yukarıda değindiğim gibi mecburi olan mali sorumluluk sigortasıdır. Mali sorumluluk sigortası hasar bedelini kapsar. Değer kaybını zaten kapsamaz. Dolayısı ile araçtaki değer kaybı için ayrıca dava açarak talepte bulunmak lazım. Değer kaybı ile birlikte aracın onarım süresi içinde aracı kullanmamış olmaktan kaynaklanan zararlar var ise bunlar da davada talep olunabilir. Bu nedenlerle okuyucum, kaza tarihinden itibaren iki sene içinde açacağı dava ile araçtaki değer kaybı ile aracı kullanmadığı dönem içindeki zararını talep edebilecek. Şayet şartları var ise manevi tazminat talepleri de bu kapsamdadır. Ancak bu daha çok yaralanmalı veya ölümlü kazalar için geçerlidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder