Tamer Heper Deprem riski aranır
HABERİ PAYLAŞ

Deprem riski aranır

Haberin Devamı

İstanbul’da bulunduğum sette bir söz yayıldı. Deniliyor ki: Bodrum katı olan binalar yıkılacak. Bodrum katların tapuda yüksek giriş olarak tescili, aksi halde bodrum katlarının istimlak edilerek devlet tarafından veya çok düşük bedelle müteahhitler tarafından alınacak. Bu konuda bilgi verir misiniz? S.B.

Ben böyle bir şey duymadım. Bana yazan yüzlerce (hatta binleri geçen) okuyucu başvurusu içinde de böyle bir probleme rastlamadım. Ancak söylenenin de hem yasa yönünden hem de mantık yönünden (son zamanlarda mantık da geçerli değil ama) olabilir bir şey olduğunu sanmıyorum. Sebebi şu: Kentsel dönüşümün amacı bodrum katları yok etmek değil, depreme dayanıksız binaları yıkıp yerine depreme dayanıklı bina inşa etmek.

[[HAFTAYA]]

Bodrum katı olan binalar depreme dayanıksız olarak kabul edilebilir mi? Hayır edilemez, dolayısı ile sırf bodrum katı var diye bir binaya el konulamaz. Yıkımı öngörülen binalar ya deprem riski altındaki bölgelerde olacak veya binanın kendisi inşası bakımından zayıf olup deprem riski taşıyor olacak. Bunun dışında sağlam binalar yıkılmayacak (Bunun da istisnası var ama o kadar detaya giremiyorum). Ancak bulunulan mahalde uygulanacak imar planı, yeni yapılacak binalar için bodrum kat öngörmüyor olabilir. Bu halde de depreme dayanıksız olup da yıkılıp yeniden yapılması gereken bir binada projesine uygun olarak bodrum kat yapılmaz ama bodrum kat maliki de mağdur edilmez. Bir şekilde belki de onlara yüksek giriş verilecek bedel konusunda bir çözüm getirilecek. Dolayısı ile konu mülkiyet hakkına dayandığı zaman mülkiyet hakkı, Anayasa teminatı altında olduğundan çok düşünmek ve hiçkimseyi mağdur etmemek esastır. Ancak bu konuda gerçekleşmiş uygulamalar var ise ve bana yazarlarsa ben de köşemde yayınlarım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder