Tamer Heper Devremülk mü devre tatil mi?
HABERİ PAYLAŞ

Devremülk mü devre tatil mi?

Bir yıl önce eşimin üzerine bir devremülk aldık. Alımı taksitle yaptık ve eşim adına bonolar verdik ancak bonoları ödeyemedik. Satıcı aradı, ödenmeyen bonoların bankaya verilip protesto edileceğimizi bildirdi. Bu durum nedir? Bizi ne bekliyor? O.G.

“Bizi ne bekliyor?” derken sanki bir felaketin arifesindesiniz gibi endişe içinde sormuşsunuz. Sizi bildiğimiz bir borç-alacak ilişkisi bekliyor. Bunun arkasında suçlanma, ceza tehdidi falan yok.

Ya borcunuzu ödemenin yollarına bakacaksınız veya eşiniz icra takibine muhatap olacak. Malvarlığı var ise alacak ondan tahsil edilecek. Malvarlığı yok ise alacaklı ne yazık ki bir gün olmasını bekleyecek.

Haberin Devamı

Protesto olmaya gelince: Bonolar tahsil için bankaya ibraz edilebilir, banka bono borçlusuna, bononun kendisinde olduğunu, vadesi geldiğinde kendisine ödenmesini ister.

Bono vadesinde ödenmez ise borçluya noterden adı ‘protesto’ olan bir belge gönderir, sonra da tahsil edilmemiş bonoyu alacaklısına iade eder. ‘Protesto’ denilen şey budur.

Vadesi gelmiş bonolar ise bankaca protestolu olarak alınmaz. Protesto tacirler için bir miktar anlam ifade eder, sanki piyasadaki itibarları sarsılır gibidir. Sade vatandaş için sadece bir bildirimdir.

Sizin özel durumunuzu gelince. Devremülk aldığınızı söylediniz ya, şayet devremülkün tapusunu almış iseniz işte eşinizin borcu için bu devremülk haczedilebilir. Ancak ben bono alıp da devremülk tapusunu hemen veren firmaya pek rastlamadım.

Çoğunlukla yapılan bir gayrimenkul satış vaadi sözleşmesidir. Bu durumda da bakarsınız parasını alamayan firma sözleşmeyi fesheder. Bu durumda da eşiniz ödediği miktar kadar alacaklı duruma geçer. Durumunuz budur. Bir hususa daha dikkat çekme ihtiyacı duydum. Satın aldığınız tatil, bir haftalık ise bu devre mülk de değildir, devre tatildir. Pek çok firma, devre mülk adı altında devre tatil satmaktadır ki, devre tatilde tapu almak söz konusu değildir. Bu ayrıma da dikkat edin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder