Tamer Heper Doğaya düşman olunmaz
HABERİ PAYLAŞ

Doğaya düşman olunmaz

Haberin Devamı

23 daireli bir apartmanda oturuyorum. Yönetim planımızda binada kedi, köpek, tavuk vs. hayvan beslenemez maddesi var. İki daire kedi almış. Bunu gören iki daire de köpek almış. Bunlara nasıl mani olurum? Ç. S.

Bu konuda sorulan soru ilk değil. Epey bir zaman önce de yanıt verdim. Üstelik benim yazılarımı takip edenler benim ne derece hayvan dostu olduğumu bilirler, dolayısı ile de yanıtım tarafsız olamıyor. Bu konuda eleştirim birkaç yönlü. Apartmanda toplu yaşadığımıza göre birtakım kurallara uymak zorundayız. Örneğin önemli kuralardan biri birbirini rahatsız etmemek.

Dairelerden birinde rahatsız edici bir unsur var ise bu giderilmelidir, giderme gerekirse mahkeme kararı ile olur. Şayet binada beslenen hayvan rahatsız edici bir ortam yaratıyor ise bunun giderilmesi şarttır. AMA: Yönetim planında "hayvan beslenemez" denildiğinde ben kafeste kuş besleyemeyecek miyim? Kuş hayvan değil mi? Biraz daha mubalağa edeyim, ya akvaryumda balık? Diyeceksiniz ki kafesteki kuşun, akvaryumdaki balığın ne zararı var, işte ben de diyorum ki evde beslenen kedinin kime ne zararı var? Efendice dolaşan bir köpeğin?

Zarar yaratanlar için kurallar belli, saldırgan bir köpek zarar veriyor demektir, bu genel kaideye bağlı, ama insanlara sevgi ile yanaşan bir köpeğin kime ne zararı olabilir ki? Sırf köpek olduğu için evden uzaklaştırılsın, yani sokağa atılsın? Değerli okuyucularım evinde hayvan beslemeyenler için söylüyorum, evde beslenen hayvan evin çocuğu gibi olur, çocuğunuzu sokağa atmanız istenemeyeceği gibi bu hayvanı da sokağa atmanız istenemez. Biz hep herşeyde olduğu gibi bu konuda da yanlış yapıyoruz.

Topluma, hayvanları düşman olarak tanıtmayalım, dost olarak tanıtalım. Her eve bir hayvan alınmasını teşvik edelim. Benim evimdeki kedinin kime ne zararı olabilir. İnsan sevgisi hayvan sevmekle başlar. Dikkat edin ev hayvanları olan aileler birbiri ile yakınlık ve dostluk kurarlar. Bu bile bir kazanç değil mi? Evde beslenen hayvan çocukların güvenilir arkadaşı, yaşlıların sağlığı için gereken dostudur. Artık bunu bilelim.

Yönetim planlarına da saçma sapan "hayvan beslemeyin" maddesi koymayalım. Konu zaten genel hükümlerde var, zarar doğuran olay giderilir, gerekli karar verilir. Evindeki hayvanı sokağa at demek, hayvan seven biri için çocuğunu sokağa at demekle eş değerdir. Artık şu günler geride kalsın, hayvanını sokağa at demekten vaz geçip, sokaktan bir hayvan al ömrün uzasın diyelim, yeter artık doğaya düşmanlıktan ne kazandık ki? Bilin ki hayvanlar yoksa insanlar da yok.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder