Tamer Heper Doğru olan eskisi
HABERİ PAYLAŞ

Doğru olan eskisi

Balkon kapatma, aydınlık boşluğuna duvar örüp odayı bu yanda büyütme gibi işlemlerde beşte dört oy almanın önemi nedir? Yazılı onay nasıl alınır? Ölen malikin mirasçıları bu durumda ne yapar? ? İ.B.

Okuyucumun sorusu çok önemli bir husus. Daha önce de çok değindim ama bu konuda açıklamalarıma devam edeceğim. Çünkü bu, toplu yaşamayı problemli hale getiren bir konu. Bizler toplu yaşamayı toplumsal kurallar, ahlak ve iyi niyet çerçevesinde sürdürmek zorundayız. Toplu yaşam da bir takım fedakarlıkları getirir. Herkesin hakları, başkalarının hakları ile sınırlıdır. İşte okuyucumun sorusu bu çerçeve içinde incelenmelidir.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 19’uncu maddesi şöyleydi: “Kat maliklerinden biri bütün kat maliklerinin rızası olmadıkça, ana gayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz.” Çünkü ortak yerler ortak mülktür. Malikin rızası olmadan buralara müdahale, mülkiyet hakkına tecavüzdür, yasal olarak korunamaz. Bu kanunu, çok önemsediğim önemli hukuk adamları hazırlamıştı. Bir gün geldi bu madde değiştirildi, şöyle oldu: “Kat maliklerinden biri bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça ana gayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana ve boya yaptıramaz.”

Bu maddenin ifade tarzı son derece yanlış. Okuyucumun sorusuna göre bakarsak şimdi ne oldu? Beşte dört, aydınlık boşluğuna oda yapacağız derse ve geçerli olursa beşte birin de maliki olduğu aydınlık boşluğu zemini, hava alma alanı, ışığı vs. kapatıldı, onların mülkiyet hakkı bertaraf olmadı mı? Beşte dördün buna hakkı var mı? Beşte birin mülkiyet hakkı gaspedilebilir mi? Kanunu ilk yapanlar mülkiyet hakkına saygı gösterdiği için bu kuralı koymuşken değişiklik ile anayasal hak olan mülkiyet hakkı bertaraf olundu. Aydınlık boşluğu olsun, balkonlar olsun veya herhangi bir ortak alan olsun, tasdikli proje dahilinde yapılmıştır ve tasdikli proje dışına beşte dört oyla çıkılamaz. Bu madde olsa olsa binadaki renk değişikliği, binanın isim değişikliği gibi projede görülmeyen hususlar için uygulanabilir ama projede bulunan ve tüm maliklerin mülkiyet hakkının bulunduğu yerler için uygulanamaz. Dolayısı ile bu konuda işlemlerin tam iştirakle yapılabileceğini ısrarla savunduğum için yazılı izni şöyle veya böyle alın diyemiyorum. Ayrıca bilin ki bu oranlarla bir binanın düzenini bozmak, toplu yaşamın da düzenini bozmaktadır. Ancak size ölenin mirasçılarının nasıl davranması gerektiğini söyleyebilirim. Ölenin mirasçıları elbirliği mülkiyeti çerçevesinde malik oldukları için her türlü hukuki işlemi birlikte yapmak zorundadırlar.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder