Tamer Heper Doktor raporu gerekmez
HABERİ PAYLAŞ

Doktor raporu gerekmez

Apartmanda yöneticimiz 80 yaş civarında. Aklı başında ve sağlıklı. Ancak bir bağımsız bölümün malikinin kardeşi, yöneticinin 65 yaşın üzerinde olması nedeni ile hastane heyet raporu talep ediyor. Bu böylemi dir? ? P.C.

[[HAFTAYA]]

Böyle bir hukuki gerekçe de mantık da yoktur. Bir kimse açık olarak akli dengesinin bozuk olduğu anlaşılmadıkça aklı başında kabul edilir. Bunun bir yaş sınırı da yoktur. Ancak hukuki bir işlem yapılırken bir kimsenin davranışları açık olarak akıl sağlığının yerinde olmadığını gösteriyor ise ancak o zaman sağlık raporu istenilir. Okuyucumun sorusunu çok yadırgamadım. Bir hukuk kurumu olan noterlikte bile noterler yaşlı gördükleri kimseden (hatta bazen yaşlı olmayanlardan bile) doktor raporu istemek gibi bir yanlış içindeler. Ancak apartman yöneticiliğinde böyle bir talebe ilk defa rastlıyorum. Komşunuz o kadar garantici ki, bir doktor raporu bile değil heyet raporu istiyor. Bütün 65 yaşını geçenlerin yapacağı her hukuki işlemde rapor almaları gerekecek olursa vay halimize. Örneğin ben ve sınıf arkadaşlarım her duruşma öncesi bir sağlık raporu sunmak zorunda kalırız. Peki ülkeyi yönetenler yıllar yılı 65 yaşın üzerindeydi. Bunlardan her yıl heyet raporu mu alacaktık?

Haberin Devamı

Böyle bir sistem yoktur, umarım bundan sonra da olmaz, aksi açıkça anlaşılmadıkça veya herhangi bir suretle akıl hastalığı ortaya çıkmadıkça her vatandaş aklı başında kabul edilir ve hukuki tabirle ‘mümeyyiz’dir. Üstelik artık ortalama ömrün 45 yaş olduğu dönemleri geçeli birkaç yüz yıl oldu. Çağımızda 65 yaş orta yaş kabul ediliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder