Tamer Heper Dosya kaç para?
HABERİ PAYLAŞ

Dosya kaç para?

Haberin Devamı

Bankalardan kredi kullanma durumunda dosya parası alınması tartışma konusu oldu. Bir banka televizyonlara reklam vermiş, “Dosya masrafı almayacağım” diyor. Kaç paradır şu dosya masrafı? Dosya dediğimiz şey, şu bildiğimiz karton dosya değil mi? Kaç kuruşun tartışmasını yaşıyoruz? Alınmasa olmaz mı, nedir bunun önemi? Yoksa bilmediğimiz başka şeyler mi var? M.N.

Doğrusu okuyucumun sorusundan bilmediği şeylerin olduğunu anladım. Bildiği bir şey var, kırtasiyecide satılan dosya, cinsine göre tanesi 50 kuruş ile 1 lira arası. Peki bu para bankalar için o kadar önemli mi? Şimdi vereceğim rakam size önemini gösterecek. Bankalar kredi verirken ‘dosya masrafı’ adı altında 3000 TL’ye kadar para kesiyor.

[[HAFTAYA]]

Şimdi binlerce kredi kullanan ile bu 3000 TL’ye kadar olan dosya masrafını bir çarpın bakalım karşınıza kaç liralık bir rant çıkıyor? Kesilen bu paranın adı ‘dosya parası’ ancak bankaların tarifi ile bu bildiğimiz karton dosya değil. Bu kredi için çalışan elemanların parası, kredi için kurulan sistemlerin parası, bunun içinde bankanın taşıdığı risk dahi var. Ama bunlar söylenip de vatandaştan para kesilmiyor. Çünkü bunu anlatmak mümkün değil. Onun için ‘dosya parası’ denilip 3000 TL’ye kadar para kesiliyor.

Kredilerde kesintiler bu kadar da değil. Komisyon adı altında kesintiler var, ekspertiz kesintisi var, ipotek tesis kesintisi ve ipotek fek (ipoteği kaldırma) kesintisi var. Bunlar benim aklımda kalanlar, aklıma gelmeyen başka kesintiler de var ama benim zekam bir bankacı kadar çalışmadığı için diğerlerini yaratamadım. Bunu bulabilmek için iyi düşünmek lazım. İşte okuyucumun banka reklamında duyduğu “Bizde dosya ücreti yok” cümlesi bunun için önemli. Yani bağlanan krediden bankasına göre 3000 TL’ye kadar kesinti yapmıyoruz diyor ki, önemli bir taahhüt. Artık bu reklamı duyduğunda da bu cümlenin değerini anlamış olacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder