Tamer Heper Dükkanda kreş olur mu?
HABERİ PAYLAŞ

Dükkanda kreş olur mu?

Apartmanın alt katındaki bir dükkan sahibi kat maliklerinden tek tek izin alarak bu yeri kreş için kiraya verdi. Kreş açıldı ama bunun üzerindeki daire gürültüden şikayet etmeye başladı. Buna hakkı var mı? Bu mesele nasıl halledilir? H.M.

Meselenin nasıl halledileceği konusunda bazı şeyler söylemek mümkün ama bunlar olay yeri incelenmeden söyleneceği için belki biraz eksik kalacaktır. Zira; öyle her dükkan denilen yerde kreş açılmaz. Öncelikle bu konu ile ilgili bir yönetmelik var. Oldukça detaylı 55 maddeden oluşan bir yönetmelik. Adı, ÖZEL KREŞ VE GÜNDÜZ BAKIMEVLERİ İLE ÖZEL ÇOCUK KULÜPLERİNİN KURULUŞ VE İŞLEYİŞ ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK. Bu yönetmeliğe göre; kreş açılacak yerlerde aranılan özellikler pek çok, bunlardan birkaçı şöyle: Kuruluşun kapasitesine uygun yeterli büyüklükte bahçesi bulunur. Bahçenin alanı her çocuk için en az 1.5 metrekare alan düşecek şekilde olur. Binaların teras katları bahçe olarak kullanılamaz. Çocuklar için kullanılacak tüm odalar aydınlık, ferah, gün ışığı alacak şekilde pencereli olur ve doğal aydınlanması sağlanır. Odalar çocukların sağlığının olumsuz etkilenmemesi için nemsiz olur.

Haberin Devamı

Bodrum kat, yol seviyesinin altındaki kat veya çatı katı kapasiteye dahil edilmez. 0-36 aylık çocuklar için sabit karyola kullanılır. Kapasite çocuklar için ayrılan uyku odalarının büyüklüğüne göre hesaplanır. Uyku odalarında her bir çocuğa en az 2 metrekare alan ve 6 metreküp hava düşecek şekilde hesaplama yapılarak, kuruluşun toplam kapasitesi bulunur. Ancak kuruluşta uyku odalarına denk, yaklaşık büyüklükte oyun ve emekleme odaları bulunur. Oyun ve emekleme odaları kapasiteye dahil edilemez. 37-66 aylık çocuklar için portatif karyola kullanılır. Kapasite, uyku, oyun ve etkinlik odası için gösterilen odanın büyüklüğüne göre hesaplanır. Oyun, etkinlik ve uyku odalarında, her bir çocuğa en az 2 metrekare alan ve 6 metreküp hava düşecek şekilde hesaplama yapılarak, kuruluşun toplam kapasitesi bulunur. Oyun, etkinlik ve uyku odası 15 metrekareden az olamaz.

Haberin Devamı

Bunlar birkaç örnek. Bunlar gibi pek çok şart aranıyor. Bunu niye yazdım. Bir binanın altındaki bir dükkanda bu şartların olabileceğini hiç sanmıyorum. Bu nedenle acaba bu yer izinsiz açılmış bir kreş olabilir mi? Zira bir tek binada oturanların izin vermesi yetmiyor, olay bakanlıkla bağlantılı. Bitmedi bir de kat mülkiyeti mevzuatı var. Deyin ki yukarıda saydığım hususlar yasalara uygun ancak bu yerin üzerinde oturanların da huzurlu biçimde evinde oturma hakkı var. Bu defa da gündeme Kat Mülkiyeti Mevzuatı girer. Kat malikleri kreş için izin verdi ise katlanılamayacak seviyede gürültüye izin vermedi. Dolayısı ile kreş yasal prosedür içinde açılsa dahi binadakileri rahatsız etmeyecek önlemleri almak zorundadır. Ancak tahminimi yineleyeyim, bir dükkanın yasal izinle kreş olarak kullanılabileceğine pek ihtimal vermiyorum

Sıradaki haber yükleniyor...
holder