Özlem Denizmen Dünya dönüyor
HABERİ PAYLAŞ

Dünya dönüyor

Haberin Devamı

Hayat uzun bir yol. Bütçenizle, kredi kartınızla, borcunuzla, kısaca cebinizle dost olun. Ne kızın, ne de suçlayın. Kolayı değil, doğruyu yapın. Her borç ödenir. Siz sorun, ben cevaplarım...

İlk maaş, ilk aşk gibi

SORU: Üniversiteyi bitirdim, işe başladım, önümüzdeki ay ilk maaşımı alacağım. Neye ne kadar bütçe ayırmalı, ne kadarı aştığında kısmalıyım kestiremiyorum... Bana yardım ederseniz sevinirim... SERAP CEVAP: Öncelikle yeni işin hayırlı olsun. Gençler üniversiteden mezun olup iş hayatına atıldı mı çok mutlu oluyorum. Hayat uzun bir yol. İlk maaş ise ilk aşk gibidir. Unutulmaz... Sana tavsiyem ilk maaşınla aldığın ilk şeyi hep aklında tut. İleride tatlı bir tebessümle anıp hatırlayacaksın. Gelelim sadede. Yanda TÜİK harcama türlerine göre aylık ortalama tüketim harcaması dağılımı var. Bu yüzdelere göre kendi bütçeni oluşturabilirsin. Bütçe kişiye özel olmalı. Sen kendi yaşam biçimine göre bu harcama kalemleri arasında değişiklik yapabilirsin. Örneğin işe servisle gidiyorsan, ulaşım giderleri için koyduğun yüzdeyi azaltarak bunu birikim ya da eğlence bölümüne koyabilirsin. Haydi, bakalım yeni yolunda başarılar..

[[HAFTAYA]]

BİRİKİM yüzde 10
KİRA/EV KREDİSİ yüzde 25
GIDA yüzde 19
FATURALAR yüzde 9
ULAŞIM yüzde 17
SAĞLIK/EĞİTİM yüzde 4
GİYİM/KİŞİSEL BAKIM yüzde 5
TATİL/EĞLENCE yüzde 5
EV EŞYASI yüzde 6

Önce kendine sor

Kredi kullanmaya giderken hazırlıklı olarak gidiyor musun? * Düzenli bir gelirim var mı? * Kredi sicilim nasıl? * Tahmini giderlerim ne kadar? Birikimlerim ne kadar? * Borcum, ödeme gücümü aşarsa karşılık gösterecek varlıklarım neler? * Daha önce borç alıp, ödedim mi? Nasıl bir deneyimdi?

Gönlü cebinden büyük Osman

SORU: Maaşım 2100 TL. Her ay 280 lira öğrenim kredisi geri ödemem var. 2 olan kredi kartı sayımı 3 ay önce çektiğim 3500 lira kredi ile kapattım. 3 ay kaldı ödemesi ve ayda 650 lira ödüyorum. Asıl bomba olan bugün gelen 3700 lira dönem borçlu kredi kartı ekstresi. Bunun da 663 lirası taksitli borç. İşimle ilgili bu 2 hafta da felaket para harcadım. Gezip, tozmayı seven bir insanım. Gönlümün zengin olduğunu söylerler. İnsanları mutlu etmeyi seviyorum. Bilmiyorum hesapları ödeyerek iyi mi yapıyorum ama benim için maddi olarak iyi olmuyor. Daha bugün oda arkadaşıma morali bozuk diye hediye aldım. Tamam, fiyatı 35 lira ama param yoktu karttan aldım. Osman CEVAP: Osman başım döndü. ‘Mutlu kelebek’ diye bir burç olsa senin burcun olurdu. Herkesin omzuna konan, mutluluk tozu saçan kelebek... Verici olmak güzel, gezip tozmak tabii ki en doğal hakkın ama senin ayaklar yorgandan çıkmış, pencereden sarkıyor artık. Gelen paraları ve giden paraları düzenli takip et. Birine bir şey imzalamadan önce aklına ‘HEDEF’ini getir. Hangisi daha önemli? düşün. Paylaşmak, vermek, benim her fırsatta üzerinde durduğum, çok önem verdiğim bir konu. Hediyeler de paylaşmanın bir türü ama bütçende yeri varsa. Senin olmayan paraları başkalarına şirin görünmek için harcama. İnan bunun sonu yok. Sağlık, sevgi ve para ile kal...

Kredi kartınla mesut olmak elinde


SORU: Merhaba Özlem Hanım, ben kurumsal bir firmada çalışıyorum. Kredi kartsız yaşamayı denedim olmadı. Nakit taşımayı sevmiyorum. Kredi kartıyla bütçemi nasıl yönetebilirim? Esra CEVAP: Kredi kelimesinin Latince ‘credo’ kelimesinden geldiğini biliyor muydun? Peki, ne demek credo? “Sana güveniyorum” demek. Ben de sana güveniyorum, soruş tarzından da belli ki kredi kartınla dost olabileceksin. Kredi kartları bütçenin doğru yönetimi konusunda büyük kolaylık sağlar. Yaptığın harcamaları detaylı biçimde takip edebilir, harcama dağılımlarını gösteren raporlar alabilirsin. Sen de buna göre harcamalarını daha kontrollü bir şekilde planlayabilirsin. Tasarruf etmek için nerelerde kısıntı yapman gerektiğini belirleyip buna uyduktan sonra da kredi kartınla mesut bir hayat yaşayabilirsin. Unutmadan söyleyeyim, kredi kartları acil ihtiyacın hızlı ve sorunsuz şekilde karşılanmasını sağlayarak da sana kolaylık sağlar.

Gereksiz yere faiz yükü alma

SORU: Benim sorum basit ama size danışmak istedim. Kredi kartı borcumu öderken nelere dikkat etmeliyim? Gizem CEVAP: Kredi kartı ekonomik düzeyine göre insana avantaj sağlayan bir ödeme aracı. Kart borcu öderken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, asgari ödeme tutarlarının düzenli ödenmesi. Bir borcun asgari tutarı 90 gün boyunca ödenmezse kişi kanuni takibe düşer ve kredi notunda ciddi bir bozulma olur. Bu ilerleyen dönemlerde kredi kullanmak istediğinde, kredi başvurusunun reddedilmesi veya daha yüksek maliyetlere kredi alınması gibi olumsuz sonuçlar doğurabilir. Sana tavsiyem; ekstre borcunun tamamını öde ki gereksiz yere faiz yükü alma. Son ödeme tarihine dikkat et, bunu aklında tut, not et. Son ödeme tarihine kadar ödenmeyen borçlara da ekstre kesim tarihinden itibaren faiz uygulanır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder