Esra Karayel Dünya stres altında
HABERİ PAYLAŞ

Dünya stres altında

Haberin Devamı

Piyasalar, Çin ve Japonya tarafından gelen kötü haberler ve yurtiçi olumsuz gelişmeler nedeniyle dalgalı seyir izledi.Yatırımcıların yurtiçi ve yurtdışı gelişmeleri yakından izlemeleri ve panik hareketlerden kaçınmaları gerekiyor

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Küresel piyasalar, geçen hafta Çin’den gelen iflas haberi ve Japonya’da kötü açıklanan ekonomik veriler nedeniyle olumsuz bir hafta geçirdi. Borsa İstanbul’da ise endeks, dış borsalardaki düşüşten etkilendi. Yurtiçinde toplumsal gerginliğin tekrar artmasıyla da satışlar hız kazandı.

Gerginlik devam ediyor

Yatırımcılar bir yandan küresel piyasalardaki gerginliği izlerken yurtiçinde de siyasi tedirginlik nedeniyle hacimsiz ve keyifsiz seanslar devam etti. Endeks, haftayı 63 bin 279 puandan kapattı.

Para piyasalarında Amerika verileri ve dış piyasalardaki dalgalanmalar etkili oldu. Yurtiçinde siyasi gerginliğin artması, dövizde tekrar yukarı hareketi getirdi. Kurun yükselmesi, Merkez Bankası’nın fonlama maliyetini de yukarı çektiği için gösterge faizde de artış gerçekleşti.

Tahvil bono tedirgin


Son gelişmeler sonrasında piyasada tedirgin hava hakimdi. İki yıl vadeli (TRT240216T10) gösterge kıymet faizi yüzde 11.38 bileşik seviyesinden cuma gününü sonlandırdı. Türk Lirası’nda değer kaybı devam ediyor.

[[HAFTAYA]]

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Toplumsal gerginliğin artmış olması, seçim sonuçları alınana kadar dalgalı ve tedirginliğin hakim olduğu seansların devam edeceğini gösteriyor. Yatırımcıların panik hareketlerden kaçınmaları gerekiyor. Bununla birlikte gelişmeleri de yakından izlemeliler.

Amerika ve Rusya izlenmeli

Piyasaların yönünde etkili olacak bir diğer önemli gelişme ise Amerika ile Rusya arasındaki gerginlik. Önümüzdeki dönem karşılıklı sert açıklamaların gelme ihtimali gözönünde bulundurulmalı.

Para piyasalarında da yurtdışı ve yurtiçi gelişmelerin yakında takip edilmesinde fayda var. Hazine, Mart ihale takvimini büyük ölçüde ve başarılı bir şekilde tamamladı. Bu gelişme olumlu. Daha önceki yazılarımda da öngördüğümüz gibi TÜFE’ye endeksli tahvillere talep devam ediyor.

Dolarda direnç 2.23


Kurda teknik olarak Dolar/TL’de kuvvetli dierenç seviyesi 2.23’te önemli destek ise 2.21 seviyesinde gözüküyor. Bu hafta da siyasi gerginliğin devamına ve yurtdışı gelimelere göre dalgalı seyir izlenecek.

*****

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Beklentilerin altında açıkladı

Soru: Selçuk Ecza’da son dönem kârı nasıl açıklandı?
Yiğit CANTEPE/İstanbul Cevap: Selçuk Ecza 2013 son çeyreğinde bir miktar piyasa beklentisinin altında 34 milyon TL kâr açıkladı. Şirketin net kârı 2012 aynı dönemine göre yüzde 8 yükseldi, çeyreksel bazda ise yüzde 20 geriledi. Yıllık bazda iyileşmenin nedeni ise faaliyet kârındaki artış olarak gözüküyor. Son çeyreğe baktığımızda ise brüt kâr marjının beklentilerden düşük kaldığını görüyoruz. Uzun vade için açıklamalarla birlikte takip edilmesinde fayda bulunuyor.

Satım zamanı hedefinize bağlı

Soru: Koza Anadolu’da kâr ne oldu? Bu hisseyi tutayım mı, satayım mı? Cihan KERİM/İstanbul Cevap:
Koza Anadolu, dördüncü çeyrekte 136 milyon TL net kâr açıkladı. Koza Altın finansallarını daha önce açıkladıgı için maden segmenti rakamları şaşırtıcı olmadı. Medya, taşımacılık ve gıda segmentleri ise 2013 dördüncü çeyrekte 15 milyon TL net zarar kaydederken, madencilik tarafında kâr kaydedildi. Hissenizi satım zamanınız o hissedeki maliyetinize ve getiri hedefinize bağlı olarak belirlenmeli.

Orta vade için izleyin

Soru: Ayen Enerji yatırım kredisi aldı diye duydum. Kredi ile ilgili bilgi verir misiniz? Sinan YANAR/İstanbul Cevap:
Ayen Enerji Arnavutluk'ta kurulu bağlı ortaklığı Ayen Enerji SHA, Türkiye İş Bankası’dan 128 milyon euro tutarında dört yılı ödemesiz, 13 yıl vadeli yatırım kredisi temin etti.

Gelirleri artış kaydetti

Soru: Global Yatırım Holding ile ilgili son durum hakkında bilgi verir misiniz? Cem YURTSEVER/İstanbul Cevap:
Global Yatırım Holding 2013 son çeyreğinde geçen yılki 23 milyon TL’lik net zararın çok üzerinde 45 milyon TL net kâr açıkladı. Net kârdaki yıllık artış, şerefiye geliri ve düşen net finansal giderlerden kaynakladı. Gelirler yıllık bazda yüzde 52’lik artış kaydetti. Bu artışın ana nedenleri ise Port Akdeniz’de ve Natürelgaz’daki gelirlerin büyümesinden kaynaklandı. 2013 genelinde ise holdingin gelirleri yüzde 49 yükseldi ve 247 milyon TL oldu.

Maliyetleri arttı

Soru: Banvit hissem var. Bilançosu hakkında bilgi verir misiniz? Murat DİLEK/İstanbul Cevap:
Banvit’in son dönem bilançosunda sonuçlar bir miktar zayıf geldi. Şirket, 2013 son çeyrekte 46 milyon TL zarar açıkladı. Operasyonel kârlılığın düşmesi ve kambiyo giderlerindeki artış, net zararda etkili oldu. Bununla birlikte maliyetlerin artması ve zayıf talep nedeniyle düşen tavuk fiyatları da diğer olumsuz etkiler arasında yer aldı.

Pazarlama giderleri yükseldi

Soru: Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı zarar açıklamış. Doğru mu? Sizce zarar neden kaynaklandı? Buğra ÖZÇETİN/İstanbul Cevap:
Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, 3 milyon TL net zarar açıkladı. Son dönem bilanço sonuçları piyasa beklentisinin altında geldi. Şirketin brüt kârı, beklentilerin üzerinde olmasına karşın pazarlama giderleri ve kambiyo zararları beklenenden kötü geldi.

İşlem hacmiyle izleyin

Soru: Karsan ile ilgili genel bilgi verir misiniz? Şirket tarafından yapılan açıklama var mı? Hülya AKTEPE/İstanbul
Karsan Otomotiv, Concept V1 aracını tüm dünya metropollerine sunma hedefine ulaşmak için çalışmalarına aralıksız devam edeceğini açıkladı. İşlem hacmiyle birlikte takip edilmesinde fayda var.

Yeni sefer kondu

Soru: Pegasus’ta son gelişmeler nedir? Cemal ŞENOVA/İstanbul Cevap:
Şirket, almış olduğu sivil havacılık izinleri çerçevesinde 22 Mart 2014 tarihinden itibaren İstanbul-Frankfurt ve 24 Mart 2014 tarihinden itibaren İstanbul-Madrid tarifeli seferlere başlayacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder