Tamer Heper Eğitim şart ama kim için?
HABERİ PAYLAŞ

Eğitim şart ama kim için?

Kırk daireli bir apartmanda oturuyorum. Binamızın bahçesi var, çocuk oyun alanı var ama çocuklar bina içinde oyun oynuyor. Gürültüden rahatsızız ama veliler duyarsız. Buna karşı ne önlem alabiliriz? M.T.

36 senedir duyduğum en ilginç sorulardan biri bu. Şimdi gel de buna çözüm bul, yanıt ver. Efendim genel kurallar var. Örneğin, bina içinde hiçkimse diğerini rahatsız edemez. Oysa gürültüden rahatsızsınız. Herkes evinde huzur içinde, problemsiz dinlenmek ister. Sonra çocukların oynadığını söylediğiniz yer bina içi ortak alandır ve ortak alanlar ancak amacına uygun kullanılır.

Haberin Devamı

Yani çocuk oyun alanı olarak kullanılmaz. Bunlar toplu yaşamın kuralları. Şimdi bunları çocuklar için uygulamaya kalksak çocukların ailelerinin yanıtı belli “Çocuktur oynayacak tabi.” Beş çocuklu bir ailenin çocukları daire içinde paten bile yapıyor ve alt katın hayatını karartıyordu. Konu üst kata iletilince babasının yanıtı benzer oldu. Dedi ki “Çocuklar oynamayacak mı? Ben çocuklarımı engellemem, beğenmiyorsan sen çıkarsın!” Zihniyet bu! Şimdi ben size “Çocuklar bina içinde gürültü yapacak şekilde oynayamaz ancak oyun alanlarında oynar” desem bir işe yarayacak mı? Peki gürültünün önlenmesi ve bina içinde oyun oynamanın engellenmesi talebi ile dava açsam ve siz davayı kazansanız bu mesele halledilecek mi? Mesela mahkeme kararını icraya koyup, icra memurunu eve getirip bina içinde oynayan çocukları kovalayabilecek misiniz? Yani talebinizde çok ama çok haklısınız ama bazen haklı olmak yetmiyor, çözümü çok zor bir konu.

Mesele büyüklerin eğitiminde. Çocuktur yapacak sözü artık terk edilmeli, ana babalar çocuklarının başkalarını rahatsız etmeyecek önlemi almalı. Bu, çocuğu eve hapsetme anlamına gelmez. Çocuklar için elbette oyun şart ama düşünün oyun alanı varken çocuklar bina içinde oynatılıyor. Çocukların oyun alanına yönlendirilmesi sağlanmalı. Yani bence eğitilmesi gereken çocuk değil, anne baba. Başarırsanız bana da bildirin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder