Tamer Heper Elbirliği mülkiyeti tescil olunur
HABERİ PAYLAŞ

Elbirliği mülkiyeti tescil olunur

Miras kalan bir gayrimenkul için mirasçılardan biri tapuya tescil ettirmeden ortaklığın giderilmesi davası açmış. Tapuya tescil ettirmeden bu dava açılabilir mi? “Tapuya bir mirasçının başvurması halinde tescil mümkün” diyorsunuz, tapucu ise hepsini istedi. Tüm mirasçıların gitmesi şart mı? Z.D.

Miras kalan bir gayrimenkulün mirasçıları arasından birinin ortaklığın giderilmesi davası açması mümkündür. Ancak tapuya tescil olunmamış olması davanın reddi nedeni olmaz. Dava açıldıktan sonra dahi olsa davanın sonuçlanabilmesi için tapuya tescilin yapılması gerekir. Bu nedenle davanın sonuçlanabilmesi için tescil yapılmalıdır.

Haberin Devamı

Veraset ilamında adı bulunan mirasçılardan herhangi birinin tapuya tescil talebi ile başvurması halinde tescil yapılmalıdır. Ancak burada şu ayrımı yapmamda yarar var: Miras kalan mallar mirasçılara elbirliği mülkiyeti şeklinde kalır. Yani tapuda tescili yapılır ama hisseler belirtilmeden yapılır. Eski tabirle iştirak halinde mülkiyet esasları dahilinde tescil mümkün olur.

Bir de mirasçılar paylarının tapuda belirtilmesini isteyebilirler. Bu durumda mülkiyet, ‘paylı mülkiyet’ eski tabirle ‘müşterek mülkiyet’ olarak tescil olunur ki bunun için tüm hissedarların işleme katılması gerekir. Muhtemeldir ki tapuya başvuran mirasçı, payların tapuda belirtilmesini talep etmiştir. Tapu müdürlüğü de tüm mirasçıların katılımını istemiştir. Şayet elbirliği mülkiyeti şeklinde tescil talep edilecek ise bu mirasçılardan birinin talebi ile mümkündür ve paylar belirtilmeden tescil yapılabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder