Ekrem Sarısu Emekli kız çocuğu babasından dolayı Bağ-Kur'dan aylık alamaz
HABERİ PAYLAŞ

Emekli kız çocuğu babasından dolayı Bağ-Kur'dan aylık alamaz

Haberin Devamı

Soru: Annem önce babam, ardından da dedem ve anneannem ölünce, babasının Bağ-Kur aylığını almaya başladı. Daha sonra isteğe bağlı SSK emeklisi oldu. Bu nedenle dedemden aldığı Bağ-Kur maaşını kestiler. SGK’da (Sosyal Güvenlik Kurumu) stajyer memur olan bir arkadaşım “Annen bu iki maaşı aynı anda alabilir” diyor. Bu mümkün mü? Mümkünse nasıl bir başvuru yapmamız gerekiyor? Murat EROL Cevap: Bağ-Kur emekli kız çocuğuna anne veya babasından dolayı yetim aylığı bağlamaz. Bağladığı aylık varsa, kız çocuğu emekli olduğunda aylığı keser. Yapılan işlem doğru ve yasal. Anneniz emekli olduğundan, Bağ-Kur’dan babasından aylık alamaz.

[[HAFTAYA]]

Başlangıç tarihi babanız için SSK’yı avantajlı kılıyor

Soru: Babam 29 Ekim 1958 doğumlu. 1978’de sigortalı oldu. 278 gün primi var. Sonrasında 3450 gün Bağ-Kur’u bulunuyor. Babam ne zaman emekli olabilir? Umut EŞİT Cevap: Sigorta başlangıç tarihi babanızın SSK’dan emekli olmasını avantajlı kılıyor. SSK’da 25 yıl sigorta, 5000 gün prim ve 44 yaş şartına tabi. Sigortalı bir işte çalışarak 1272 gün daha prim ödeyerek primini 5000 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir.

Yaşı bekleyenleri emekli edecek yasa çalışması yok


Soru: 6 Eylül 1970 doğumluyum. SSK’da 25 yılımı ve 5450 gün prim ödememi tamamlamış biriyim. Son dönemlerde gündemde olan emeklilikte yaş mağdurları kapsamına girebilir miyim? Yani çıkacak ikinci torba yasadan yararlanabilir miyim? Ayrıca 1988-1998 arası TÜPRAŞ’ta çalıştım. Gazaltı çalışanı olarak bu yıllar yıpranma sayılıp yaştan indirime gidilebilir mi? Emeklilik yaşımdan bu yıllarım indirilebilir mi? Bunun için herhangi bir kuruma dilekçe vermem gerekir mi? Ahmet DEMİREL Cevap: Sizin gibi emekli olmak için yaş dışındakileri sağlayıp emekli aylığı bağlanması için aranan yaşın dolmasını bekleyenleri emekli edecek bir yasa çalışması yok. İkinci torba yasada da bu tür bir düzenleme bulunmuyor. Ancak ileride ne olur bilinmez. Belirttiğiniz dönemde itibari hizmet süresi (yıpranma) alan işte çalışanları işveren diğer çalışanlardan farklı bildirir ve bir miktar fazla prim öderdi. Şayet itibari hizmet süresi kazanan işte çalışmışsanız, çalışma sürenizin dörtte biri sigorta sürenize eklenir. Eklenen bu süre ayrıca emekli olacağınız yaş haddinden düşer.

Babanız askerliğini borçlanarak kademeli geçiş hükümlerine tabi olabilir

Soru: Babam 1945 doğumlu. 2000’de sigortalı oldu. 136 gün primi var. Emekli olabilir mi? Neler yapılması gerekiyor? Halit IŞIKTAŞ Cevap: Babanız muhtemelen 20 ay askerlik yaptı. Askerlik süresini borçlanması halinde başlangıç tarihi 20 ay geri gider ve kademeli geçiş şartlarına tabi olur. Borçlanmadan sonra 2864 gün daha prim ödeyerek primini 3600 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir.

2002’den Bağ-Kur’a kayıt mümkün değil


Soru: Annem 1954 doğumlu. Rahmetli babamdan dolayı SSK’dan malulen emekli. Oysa annemin kendisinin de 2002’den bu yana esnaf ve Bağ-Kur kaydı var ama hiç prim ödemedi. Bunu peşin olarak ödemek istiyoruz. Annem bu şartlarda emekli olabilir mi? Torba yasanın bize ne gibi bir faydası olur? Babamdan dolayı aldığı malulen emekli maaşı kesilir mi? Kurtuluş KARAKOYUN/BAYBURT Cevap: 1) Anneniz gibi zamanında Bağ-Kur’a kaydolmayanların sigorta hak ve yükümlülüğü 1 Ekim 2008’den itibaren başlatılıyor. Anneniz 1 Ekim 2008’den itibaren Bağ-Kur’lu olabilir. Daha doğrusu olmak zorunda. Torba yasadan yararlanarak 1 Ekim 2008’den sonraki prim borçlarını ödeyebilir. Anneniz 15 yıl (5400 gün) prim ödeyerek emekli olabilir. (Ara vermeden prim öderse Ekim 2023’te). 2) Anneniz emekli olduğunda hem kendi aylığını hem de eşinden dul aylığı alabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder