Tamer Heper Emekli maaşı hâlâ haczedilemez
HABERİ PAYLAŞ

Emekli maaşı hâlâ haczedilemez

Haberin Devamı

Banka kartı borcunun emekli maaşından karşılanabileceği konulu bir konuşma dinledim. Gerçekten banka borcu emekli maaşından karşılanır mı? E.Ö.

Bugüne kadar yazdıklarımı takip ettiğinize göre emekli maaşlarına haciz tatbik edilemeyeceği kuralını da izlemişsinizdir. Ancak dikkat ederseniz bankaya olan borçlardan söz ediyorsunuz. Peki bankaların bir ayrıcalığı mı var? Evet doğrusu bankaların bir ayrıcalığı var çünkü bankalar her bilim dalında uzmanlar ordusu ile çalışır. Hukuki konularda da böyledir.

[[HAFTAYA]]

Dikkat edin bir kredi sözleşmesi kaç sayfadır? Neredeyse bir kitap cesametinde olan kredi sözleşmeleri var. Bunların içinde yok yok! Şimdi diyeceksiniz ki emekli maaşından nereye geldin? İşte söylemek istediğim yere geldim. Bu kredi kartı olsun ferdi kredi olsun bir sözleşmeye bağlandığı için ve bu sözleşmelerin içindeki binlerce madde arasında “Emekli maaşıma konulacak hacze de muvaffakat ediyorum” cümlesi bulunduğu için bankalar emekli maaşına haciz koyabilmektedir. Çünkü emeklinin maaşına haciz, emeklinin izni olursa koyulabilmektedir. Sözleşmeler imzalanırken içeriğini okuyana rastladınız mı? Ben rastlamadım. Okumak isteseniz de buna imkan yok, önünüzde o kadar çok belge var ki okumak isteseniz bir hafta sürer. Krediye ihtiyacı olanın da buna vakti yoktur. İşte bu sıkışıklık içinde vatandaş önüne ne konulursa imzalar. Hatta imzaladığı belgeler arasında “Tüm belgeleri okudum, müzakere ettim ve imzaladım” cümlesi vardır. Yani bırakın okumayı bir de uzun uzun müzakere de etmiş olursunuz. Çünkü tüketici mevzuatına göre müzakere etmeden imzalanan sözleşmeler geçersizdir. İşte bu nedenle bankalar emekli maaşına haciz tatbik eder. Haciz tatbik için dolanbaçlı yollar kullanan şubelere de rastladım ama olayın arkasına nasıl dolandıklarını, başkalarına da emsal teşkil etmemesi için açıklamayacağım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder