Tamer Heper Emekli maaşını kesmek yeni moda
HABERİ PAYLAŞ

Emekli maaşını kesmek yeni moda

Haberin Devamı

Bir anonim şirkette ortaklığım vardı. 1997 yılı sonunda ortaklık hissemi her türlü hak ve vecibesi ile bir başkasına devrettim. Şimdi emekliyim, emekli maaşı ile geçiniyorum. Ancak SGK’dan bir yazı aldım. Bana geçmiş yıllara ait 58 bin 100 TL’lik borç çıkarmışlar ve benim emekli maaşımın 1/3 ünü keserek bunu tahsil edeceklermiş. Buna karşı nasıl bir hukuki işlem yapabilirim? M.S.

Bilin ki bu kabil sorular peş peşe gelmeye başladı. Son günlerde bir güç emekli maaşlarına musallat oldu. Görüyorum ki emeklileri hali refahta görüyorlar ve ellerine geçen üç kuruşu da vermemek için büyük çaba gösteriyorlar. Bana yansıyan hadiseler çok ancak haricen duyduğum pek çok olayda da emekli vatandaş “Herhalde bir şey biliyorlar ki bu kesintiyi yapıyorlar, devlet kurumu ile uğraşılmaz” deyip sineye çekiyor.

[[HAFTAYA]]

Bir emekliden 58 bin 100 TL kesmenin ne demek olduğunu tuzu kuru olanlar anlamaz. Bir emekli bugün aldığı para ile yaşamıyor can çekişiyor. Onun maaşının bırakın 1/3 ünü, 1/10 unu bile kesseniz onun için ölüm demektir. Hele hele okuyucumun durumunda olan bir Bağ-Kur emeklisinin aldığı emekli maaşı ile geçinmesi söz konusu bile olamaz. Bu durumda olanlara şunu söylüyorum. Dava açarak bu kesintinin haksız kesinti olduğunu, kesilenlerin iadesini ve tedbiren kesintilerin durdurulmasını talep etme hakkınız var. Bu davayı açıp da kazanan okuyucularım var. Bunu iş mahkemesinde açıyorsunuz. Ancak ben bunu bir meslektaşımın yardımı ile açmanızı öneririm. Zira yapılacak bir hata sonucu davanın kaybında bir de masraf ve avukatlık ücreti ödenmesi söz konusu olur ki bu da emekliye ikinci bir darbe olur. Bu hatırlatmam tüm emekli maaşı kesilenleredir. Çünkü bana yansıyan olaylarda, bir tek bu okuyucumun durumu gibi bir olay değil, akla hayale gelmeyecek nedenlerle kesinti yapıldığını gördüm. İnanın ki bu durumu bir vicdan asla kabul etmez ama şimdi emeklilerin durumunun nasıl düzeltileceği düşünülüyor gibi yapılırken peşinen maaşlarının kesilmesi sanki verilecek üç kuruşun acısının çıkarılması gibi bir durum yaratıyor. Şunu herkes bilsin ki emekliye verilen emekli maaşı devletin kesesinden verilmiyor. 25 sene çalışan vatandaş bu parayı peşin peşin cebinden ödemiştir. Bu para çalışanın kendi parasıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder