Tamer Heper Emekli sosyal güvence altında
HABERİ PAYLAŞ

Emekli sosyal güvence altında

Haberin Devamı

2011’den bu yana emekli maaşımı alamıyorum. Emekli maaşımı aldığım bankadan araç kredisi çekmiştim, bir gün beni bankaya çağırıp bir şeyler imzalattılar. Yüzde 80 görme özürlüyüm, ne olduğunu görmeden imza attım. Şimdi üç yıldır bir kuruş maaş alamıyorum, mağdurum, ne yapmam lazım? T.G.

Emekli maaşı alamayan tek okuyucum bu değil. Emeklilerden maaşını alamayan veya eksik alan pek çok kişi var. Bunların bazılarının maaşına bankalar el koyuyor, bazılarının maaşı SGK tarafından eksik ödeniyor. Yani artık emeklilerin üç kuruşluk maaşına göz konulmuş durumda. Önce şunu söyleyeyim, emekli maaşı haczedilemez. Bu ne demek?

[[HAFTAYA]]

Emeklinin maaşını elleyemeyeceksin demek. Ancak bankalar belirsiz nedenlerle “Maaşına bloke koyduk” diyor. Hacizden farkı ne? Bunu sorduğumuzda da, “Emekli maaşı vadesiz hesapta toplanıyor, vadesiz hesaba geçince artık mevduat oluyor, mevduata el koyma hakkımız var” gibi kitabına uydurulan savunmalarla karşılaşıyoruz. Bazıları da olayda olduğu gibi vatandaşın güvenini sarsıp elinden “Emekli maaşına el koyma konusunda izin” alıyor. Emeklinin izni olması halinde emekli maaşı haczedilebilir. Bankanın yaptığı haciz koyma izni değil borç taksidi için el koyma izni. Ancak vatandaş konunun uzmanı değil, neyi imzaladığını bilmediği gibi okuyucum ise yüzde 80 görme engelli yani engelinden istifade edilmiş. Oysa emeklinin maaşı ona ölmeden yaşayacak kadar imkan tanıyor. Bir emeklinin üç yıl maaş almadığı durumu düşünebiliyor musunuz? Bir de SGK’nın yaptığı kesintiler var. Büyük çoğunluğunun gerekçesi “Yüzde 15 destek primi kesintisini ödemedin". Oysa destek primini emekli gidip ödemiyor, böyle bir mecburiyeti yok. Bu prim kaynakta kesiliyor yani emeklinin eline bile değmiyor. Yani eksik kesildi veya hiç kesilmedi ise kesmeyen kurumdur, emeklinin hiç kabahati yoktur, o kadar ki kesilip kesilmediğini bile bilmez. Ama kesilmeyen primler için hem faiz hem de ceza ilave olunuyor ve emekli hiç günahı yokken açlığa mahkum ediliyor. Buna da sosyal devlet deniliyor. Kurumun adı da Sosyal Güvenlik Kurumu değil mi? Görüldüğü gibi emekli sosyal yönden güvenlik altında. Kim inanır? Okuyucularım bankanın tutumu karşısında tüketici mahkemelerine, SGK’nın tutumu karşısında iş mahkemelerine başvurabilirler.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder