Tamer Heper Emekliler bilinçlenin
HABERİ PAYLAŞ

Emekliler bilinçlenin

Emekli maaşlarından yapılan kesinti konusunu işlediğiniz yazınızı okudum. Tam benim başıma gelen olay. Bana geçmiş 10 yıllık sürede fazla ödeme yaptıklarını ileri sürerek emekli maaşımı kestiler. İki senedir maaşımı kesiyorlar zor durumdayım. Bir meslektaşınızla konuştum, “Devletin kestiği parmak acımaz” dedi. Ben de sustum oturdum. Şimdi ne yapabilirim? M.S.

[[HAFTAYA]]

Bir meslektaşımın böyle bir sözle sizi savunmasız bırakması inanılması zor, korkunç bir olay. Ne yani bir devlet kurumu vatandaşı haksız yere perişan edecek, vatandaş kuzu kuzu susacak öyle mi? Peki hukuk, kanunlar, mahkemeler niye var? Biz avukatlar niye varız? Karşımızdaki güçlü biri istediğini yapsın sen boyun ey, bu mu hukuk devleti? Dikkat ederseniz pek çok emekliden maaş kesintisi yapıldığında kendilerine net bir yanıt verilmiyor. Sadece ‘yanlış ödemişiz’ deniliyor. Bunun birkaç sebebi var. Birincisi doğru ödeme yapıldığını emeklinin ispat imkanı var mı? Yok.

Haberin Devamı

Emekli hangi ay kaç para alacağını bilmiyor. Bankaya ne yatarsa alıp evine gidiyor. Bunun eksiğini fazlasını denetleme imkanı yok. Pek çok emekli ‘kurum bilir, ne diyorsa doğrudur’ deyip sineye çekiyor. İkincisi; araştırmak istese gücü yetmez. Üçüncüsü; dava açmak istese mahkeme harcına, bilirkişiye, avukata verecek parası yok. Yani en güzel kurban olacak hedef kitle. Şimdi bu konuda kabul ettiğim bir hususu açıklayayım. Bir an için kabul edelim ki emekliye fazla ödeme yapıldı. Bunda emeklinin kusuru var mı? Yok.

Yani emekli gidip SGK’nın kasasına elini sokup çok para mı aldı? Hayır. Olsa olsa çok parayı SGK kendi ödedi. Peki o halde emekliye niye ceza uygulanır da bir birimlik borç beş birime çıkarılır. Ceza, kusurlu olana verilir. Bu olayda kusurlu SGK. O halde cezayı SGK çekecek. Bu bir. İkincisi; bu paraya bir de faiz işletilir. Peki SGK vatandaşa temerrüt ihtarı gönderdi de sonra buna faiz mi tahakkuk ettirdi? Hayır. Bir gün aklına geldi ve ‘senin maaşını kesiyorum’ dedi.

Olmaz, böyle keyfi faiz olmaz. Haa, ‘Bizim mevzuatta var” diyecekler. Olmaz, hukuka aykırı mevzuat olmaz. Hukuk hukuktur, o kadar. Ben bu durumda olan okuyucularıma hiç gecikmeden dava açmalarını önermiştim. Öyle ‘parmak acımaz’ falan diye bu dolaplara gelmeyin, davanızı açın hakkınızı arayın. Unutmayın size ödenen para lütuf değil, yıllardır işletilen kendi paranız.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder