Esra Karayel Endekste seyir yatay
HABERİ PAYLAŞ

Endekste seyir yatay

Haberin Devamı

Küresel piyasalar sakin bir haftayı geride bırakırken endeks düşük hacimli yukarı seyir izledi

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Piyasalar yılbaşı tatili nedeniyle birçok ülkede kapalıydı. Borsa İstanbul’da endeks, düşük hacimli ve sıkışık seyir izledi. Hafta başında Amerika’da faizlerin hızlı artmayacağı beklentisiyle hisse senetleri değer kazandı. Cuma günü ise yatay seyire geçen endeks haftayı 84 bin 947 puandan kapattı.

Piyasalar rahat hareket etti

Endeks teknik olarak önemli destek seviyesi olan 84 bin 500 seviyesinin üzerinde kaldı. Piyasalarda tatil nedeniyle önemli bir ekonomik veri akışı olmaması, sakin seyirde etkili oldu. Para piyasalarında da genel olarak sakin seyir izlendi. Rusya’daki gelişmeler takip edildi. Yurtiçi piyasalarda kurda fazla bir değişim yaşanmadı. Rus rublesinin dolara karşı toparlanmasına rağmen dolar/TL, 2.30 seviyesinin altına inmedi. Cuma gününü ise 2.31 seviyesinden kapatarak sonlandırdı.

Tahlil bono alıcılı

Tahvil ve Bono piyasasında haftanın son günlerinde oluşan pozitif havayla birlikte faizler geriledi. Piyasada iki yıl vadeli gösterge (24 Şubat 2016) vadede faizler yüzde 7.88’den kapanış yaptı.

[[HAFTAYA]]

Yılın son haftasında faiz, döviz ve endeksin destek direnç bölgeleri arasında seyir izlemesi muhtemel

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Küresel piyasalar yılın son haftasına sakin giriyor. Perşembe günü yeni yıl nedeniyle piyasalar kapalı olacak. Bu hafta Rusya ve petrol fiyatları, gündemin önemli maddeleri arasında olmaya devam edecek. Yurtiçinde Kasım dış ticaret ve aralık ayı tüketici güven endeksi verileri ise diğer önemli konu başlıkları.

85 bin önemli direnç

Endekste ilk direnç 85 bin 500 seviyesinde bulunuyor. Teknik olarak kısa vadede ilk destek ise 84 bin 500 seviyesinde. İkinci önemli destek ise 84 bin seviyesi olarak gözüküyor. Para piyasalarında Rusya’daki gelişmeler ve rubledeki hareketler, faiz ve dövizin yönünde etkili olmaya devam edecek. Yurtiçinde açıklanacak önemli ekonomik veriler izlenecek. Dolar/TL’de kısa vadede ilk destek 2.30 seviyesinde bulunuyor. Direnç ise 2.32 olarak gözüküyor. Sıkışık seyre devam.

Dalgalı seyre devam

Piyasada iki yıl vadeli gösterge (24 Şubat 2016) vadede faizlerin, yüzde 7.70-7.80 aralığında dalgalı hareket etmesi muhtamel gözüküyor. Sağlık, sevgi ve bereketin bol olduğu yeni bir yıl dilerim.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Teknik olarak yön yukarı gözüküyor

Soru: Kartonsan’ı takip ediyorum. Son imzaladığı anlaşma hakkında bilgi istiyorum. Hissede teknik olarak yön nasıl gözüküyor? Dilek CAN PINAR/İstanbul Cevap: Kartonsan, imalat faaliyetlerinde ve kojenerasyon tesisinde kullanacağı doğalgaz için OMV Enerji Ticaret ile (OMV) 1 Ocak 2015- 01 Ocak 2016 dönemlerini kapsayan bir yıllık doğalgaz alım sözleşmesi imzaladı. Gelişmeleri takip edin. Orta ve uzun vade için ise teknik olarak yön yukarı gözüküyor.

Bedelli sermaye artırımı var

Soru: Halk Bankası’nda sermaye artırımı olacakmış. İçeriği nedir? Musa TEKİN/İstanbul Cevap: Halk Bankası ödenmiş sermayesinin 1.000.000.000 TL nakden (bedelli) artırılarak 1.250.000.000 TL’den 2.250.000.000 TL’ye yükseltilmesine karar verdi. Sermayenin artırılması ile elde edilecek kaynak, bankanın bağlı ortaklığı olarak kurulması planlanan katılım bankasının sermaye taahhütünde kullanılacak.

Satışa yönelik hazırlıklar başladı

Soru: Yapı Kredi Koray Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı hissem var. Orta vade için yatırım yaptım. Henüz fiyatı istediğim şekilde artmadı. Yeni gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz? Haluk YANIKOĞLU/İstanbul Cevap: Yapı Kredi Koray Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Riva arsalarının satılmasına yönelik hazırlıklara başlanılmasına karar verdi. Hissede teknik olarak yön uzun vade için yukarı gözüküyor. Bununla birlikte sizin hisseye yatırımınızda oluşan maliyet önemli.

KAP’tan takip edin

Soru: Petkim ve Finansbank hisselerim var. Şirketlerle ilgili son gelişmeler nedir? Yusuf YÜREKLİ/İstanbul Cevap: Petkim, bağlı ortaklığı Petlim Limancılık sermayesinin yüzde 30’unu temsil eden 45 milyon adet hisse 250 milyon dolar bedelle Goldman Sachs Int. tarafından satın alındı. Gelişme olumlu gözüküyor. Finansbank, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile kadın girişimcileri desteklemek amacıyla beş yıl vadeli 50 milyon euro’luk kredi sözleşmesi imzaladı. Borsada işlem gören şirketlerle ilgili açıklamaları Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden takip edebilirsiniz.

Rüçhan hakkı var

Soru: Anadolu Cam’ın sermaye artışı ve rüçhan hakkı kullanımı konusunda bilgi verir misiniz? Yücel SELİMOĞLU/İstanbul Cevap: Anadolu Cam bağlı ortaklıklarından Anadolu Cam Eskisehir Sanayi sermayesinin 210 milyon TL‘den 290 milyon TL’ye artırılması ve artırılan 80 milyon TL nakit olarak karşılanması kararlaştırılmış olup, şirkete isabet eden 67 milyon 978 bin 181 TL tutarındaki rüçhan hakkının kullanılmasına yönelik taahhütte bulundu.

Bağlı ortağı kredi temin etti

Soru: Yazıcılar Holding kredi temin etmiş. Kredinin detayları hakkında bilgi istiyorum. Teknik olarak kısa vade için hissenin yönü nedir? Bülent EREN/İstanbul Cevap: Yazıcılar Holding, bağlı ortaklıklarından Çelik Motor Ticaret, toplam 125 milyon euro tutarında bir yıl geri ödemesiz, dört yıl aylık ödemeli sendikasyon kredisi temin etti. Hissede kısa vade için yön, yatay gözüküyor.

Yolcu sayısı artmaya devam ediyor

Soru: Türk Hava Yolları ile ilgileniyorum. Şirketten yapılan yeni herhangi bir açıklama var mı? Teknik olarak kısa ve orta vade için yönünü söyler misiniz? Mustafa SOLMAZ/İzmir Cevap: Türk Hava Yolları üst düzey yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, 2015’te yolcu sayısında yüzde 17-yüzde 18 artış beklendiği ve filoya sipariş verilmiş 35 uçağın ekleneceği ifade edildi. Hissede teknik olarak kısa vade için yön yatay gözüküyor. Orta vade için ise işlem hacmi desteği olduğu takdirde trend yönü yukarı bulunyor.

Finansal tablolar olumlu etkilenecek


Soru: Alarko Holding’te satış işlemi olmuş. Satışla ilgili bilgi istiyorum. Caner ÜSTÜN/İstanbul Cevap: Alarko Holding, Alfarm Alarko Leröy Su Ürünleri hisselerini satıyor. Şirketten konu ile ilgili KAP'a yapılan açıklamaya göre; ortaklıklarından Alfarm Alarko Leröy Su Ürünleri hisselerinin yüzde 50 hisseye tekabül eden pay senetleri Leröy Seafood Group ASA’ya toplam 5.0 milyon dolar bedelle satılmasına karar verildi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder