Tamer Heper Erken ödeme cezası
HABERİ PAYLAŞ

Erken ödeme cezası

Haberin Devamı

Bir bankadan 60 ay vadeli 10 bin TL kredi kullandım. 16 ay taksit ödedim. sonra borcun tamamını kapattım. benden 11 bin 250 TL aldılar. Buna hakları var mı? İadesini istesem nereye başvurmalıyım? A.O.

Önce genel bir bilgi vereyim: Bankalardan kredi kullanırken sizden birtakım paralar alırlar. Bunlara ‘dosya parası’, ‘eksper ücreti’, ‘hesap kapama ücreti’, ‘yeniden yapılandırma ücreti’ gibi isimler verilir. Bunların ne manaya geldiğini herkes bilmez. Çünkü çeşitli anlamlar taşıyabilir, örneğin dosya masrafı demek dosya için harcanan para demek değildir.

[[HAFTAYA]]

Neyse bunları kısa keseyim. Bu paralar içinde bir tanesi var ki ‘borcu erken kapama cezası’dır. Yüzde 2 oranında bir erken ödeme parası alınır ki bu yasadan gelmektedir. Ancak ortada 10 bin TL’lik bir kredi var. Bunun 16 taksidi ödenmiş. Gerisi toptan ödenecek ise son duruma göre faizlerde yeni bir hesaplama yapılır, kalan bakiye ödenir ve buna yüzde 2 ‘erken ödeme cezası’ hesaplanır. Bu erken ödeme cezasındaki manayı çözmek de zordur. Hem paranı bir an evvel bankaya teslim edip riskini bertaraf edeceksin, hem de ceza ödeyeceksin. Manasız. Ama böyle. Peki sizin için bunların toplamı 11 bin 250 TL olur mu? Sizin bir hesap yapmanız lazım. Sizin borcunuz 7 bin 300 TL kalmış, faizler düşüldükten sonra (ki bu bilgisayar programı ile hesaplanıyor) yüzde 2 mantıksızlık cezası eklenecek. Bu halde sizin borcunuz ortaya çıkacak. Sizin ödeyeceğiniz bu para ile borç kapanacak. Şayet sizden alınan para bu ise hesap tamam. Bunların dışında bir 11 bin 250 TL alındı ise Tüketici Mahkemesi’nde dava açacaksınız ve bu paranın iadesini isteyeceksiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder