Tamer Heper Eşin izni gerekmiyor
HABERİ PAYLAŞ

Eşin izni gerekmiyor

Haberin Devamı

Babam 84 yaşında. Ağabeyimle mirastan feragat sözleşmesi yaptı. Ancak ağabeyimin yaklaşık beş sene önce kapattığı işyerinden maliyeye borcu var. Bu durumda kefil olan kişinin eşinin izni arandığı gibi mirastan feragat eden kişinin de eşinin izni aranır mı? Borcundan dolayı feragat hükümleri bertaraf olunur mu? C.U.

Bir kimse evli ise ve kefil olacak ise yeni Medeni Kanunumuz hükümlerine göre eşinin izni lazımdır. Bu tuhaf madde sonradan biraz hafifletildi ve tacirler arasında bazı şartlarla yapılan kefaletler için izin şartı kaldırıldı. Aslında böyle bir madde başlı başına talihsizliktir. Bir kimse eşinin vesayeti altındaymış gibi eşinin bu dereceye kadar müdahalesine maruz kaldığı hallerde özgürlüğünün ve ticari faaliyetinin engellendiği bir durum ortaya çıkmaktadır ki bu kabul olunamaz.

[[HAFTAYA]]

Ancak bu maddenin tamamen kaldırılması gerekiyor iken bir dereceye kadar hafifletilmesi yoluna gidildi. Düşününüz ki bankadan kredi kullanacak birine kefil gerekiyor iken eşinin iznini alacak kefil bulunamadığından vatandaş kredi kullanamaz duruma geldi. Oysa bu işlemler çağdaş yaşamın bir parçasıdır. Ancak mirastan feragat sözleşmeleri için eşin izninin aranacağına dair bir madde yok. Belki konacaktı da da unutuldu. Geleyim maliyeye olan borca. Bazı hallerde vatandaşın yapmış bulunduğu tasarruf mahkeme kararı ile iptal olunabilir. Bunun en geniş örneği İcra İflas Kanunu’nun 277’nci maddesinde açıklanan tasarrufun iptali davalarıdır. Bu konu, 277 ve devamı maddelerde geniş biçimde ele alınmış olup yasada yazılı şartları ve belli süreleri içermektedir. Dolayısı ile ağabeyinizin ticari geçmişinin, işyerini kapatma müddetlerinin ve olayda tasarrufun iptali talebinin mümkün olup olmadığının bir meslektaşım tarafından incelenmesi gerekir. Zira detayı çokça olan böyle bir hususta tek cümle ile yanıt vermek yanıltıcı olur. Hiç vakit kaybetmeden bir meslektaşımın yardımını almanızı önereceğim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder