Ekrem Sarısu Eşiniz hizmet tespit davası açabilir
HABERİ PAYLAŞ

Eşiniz hizmet tespit davası açabilir

Haberin Devamı

Soru: Eşim 1994’te işçi olarak çalıştığı yerden SSK numarası almış ama prim yatmamış. Eşim nasıl emekli olur? Seyhan AYHAN Cevap: Eşinizin 1994’te çalıştığı yer işe girişini kuruma bildirmiş ancak çalışma süresini bildirmemiş olduğundan, eşiniz iş mahkemesine hizmet tespit davası açabilir. Mahkemede bildirilmeyen çalışmasını, belge veya şahitle ispatladığında günlerini dava yoluyla kazanabilir. Emekli olma şartlarını, sigorta başlangıç tarihi belirliyor. Eşinizin dava yoluyla 23 Mayıs 1994’ten önce gün kazandığını varsayarsak, 25 yıl sigorta, 5675 gün prim ve 54 yaş şartına tabi olur, bu üç şartı birlikte sağlayacağı tarihte emekli olabilir. Eşinizin doğum, askerlik tarihi ve süresi ile prim sayısını bildirdiğinizde emekliliği için daha net bilgi verebiliriz.

[[HAFTAYA]]

Çeyiz yardımı için bankaya hesap açıp üç yıl para biriktirmek gerekiyor


Soru: Çeyiz yardımı kanunu çıkmış. Kızım Ramazan Bayramı’ndan sonra evlenecek. Çeyiz yardımı almak için nereye başvurmamız lazım? SAMİYE Cevap: 7 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6637 sayılı yasa ile evlenen gençlere devlet evlenme yardımı yapacak. Ancak, evlenme yardımının şartları var. Öncelikle bir bankaya çeyiz hesabı açılacak. Bu hesap üç yıl süresince kapatılmayacak. 27 yaşını doldurmadan ilk evliğini yapanlar, evlendikten sonra bankaya çeyiz yardımı için başvuru yaptıklarında, ‘devlet katkısı’ adı altında 5000 lirayı aşmamak üzere çeyiz hesabında biriktirdikleri paranın yüzde 20’si oranında para alacak. Maalesef bayramdan sonra evlenecek kızınız bu şartları sağlayamayacağı için çeyiz yardımı alamaz.

Askerliğinizin 5 ayını borçlanmanız yeterli

Soru: 10 Nisan 1973 doğumluyum. 27 Ağustos 1993’te askere gittim. 19 ay askerlik yaptım. 15 Nisan 1996’da SSK’lı oldum. Askerlik borçlanması yaparsam erken emekli olabilir miyim? Borçlanma yaparsam ne kadar borçlanmam gerek? Ziya KORKMAZ Cevap: Askerlik sürenizin 5 ayını borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 5 ay geri gider, 25 yıl sigorta, 5750 gün prim ve 55 yaş şartına tabi olursunuz. Toplam 5750 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 10 Nisan 2028’de emekli olabilirsiniz.

Prim silme kanunu çıktı

Soru: Bağ-Kur prim borcu dondurma yasası çıkacak mı? R.A. Cevap: Sözünü ettiğiniz yasa (6645 sayılı Kanun) 23 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yapılan düzenlemeye göre; 30 Nisan 2015 itibarıyla Bağ-Kur’a 12 ay ve daha fazla prim borcu olanlara borçlarını ödemeleri için üç ay süre veriliyor. Bu sürede borcunu ödemeyenlerin sigortası durdurulacak ve prim borçları silinecek.

Yurtdışında ikamet eden Türkiye’de isteğe bağlı prim ödeyemez


Soru: 1976 doğumluyum. İsteğe bağlı sigortalı olmak istiyorum. Ne zaman emekli olurum ve kaç gün ödemem lazım? Hiç sigorta başlangıcım yok. Yurtdışında yaşıyorum. Ali GÜLER Cevap: İsteğe bağlı sigortalı olmak için aranan şartlardan biri de Türkiye’de ikamet etmektir. Yurtdışında ikamet ettiğinizden Türkiye’de isteğe bağlı sigortalı olamazsınız. Ancak, yurtdışındaki çalışma sürelerini borçlanarak kazanmanız mümkün. Ayrıca yeni çıkan yasaya göre; aramızda ikili sosyal güvenlik sözleşmesi olan bir ülkede çalışıyorsanız, yurtdışındaki sigorta başlangıç tarihiniz Türkiye’de de sigorta başlangıcı sayılacak. Yurtdışında çalışıp çalışmadığınızı, çalışıyorsanız sigorta başlangıç tarihi ve çalışma süreniz ile askerlik durumunuz hakkında bilgi verirseniz daha net cevap verebiliriz.

Geriye dönük borçlanmayla emekli eden torba kanun çıkmadı


Soru: 1962 doğumlu bir yakınım var. 1981’de doğum yaptı. 2014’te çıkan torba yasadan yararlanarak emekli olabilir mi? Serkan AYVALI Cevap: 2014’te sözünü ettiğiniz kişiyi borçlanma yoluyla emekli edecek torba yasa çıkmadı. Doğum borçlanmasını soruyorsanız, sorunuzdaki kişinin 1981’deki doğumunu borçlanabilmesi için, doğum tarihinden önce sigortalı olması ve doğum tarihinden sonraki iki yılda prim ödememiş olması lazım. Bir doğum (720 gün) için ödenecek en az borçlanma bedeli 9230,40 liradır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder