Tamer Heper Ev alma komşu al
HABERİ PAYLAŞ

Ev alma komşu al

Eşimle birlikte babamın evinde oturuyoruz. Babamın evinin üst katı şanssız bir kat. Bu şanssızlık bize de yansıyor çünkü üst kata gelen kiracılar çok gürültücü. Annem yaşlı, kalp hastası, gürültülere dayanamıyor. Babam ise rahat biri, olaydan pek etkilenmiyor. Üst kattakilere müdahale imkanı yok mu? Bir de annem babamdan ayrılırsa, maaşından hak kazanabilir mi? ? P.Y.

[[HAFTAYA]]

Komşuluk ilişkisinin ne derece önemli olduğu görülüyor. Kimbilir kaç senelik evli çifler ayrılmayı düşünüyor. Ne demişler ev alma komşu al. Komşulardaki gürültü konusunun temelden halli, toplumun eğitim seviyesi ile doğru orantılıdır.

Haberin Devamı

Toplumdaki eğitim seviyesi yükseldikçe bu tür şikayetler azalır. Bizler komşuluk konusunda pek eğitimli değiliz. Hele büyük binalar yapılmaya başlanıldıktan sonra kapı komşular bile birbirine yabancı. Bu konuda toplumun eğitimli olması samana bağlı, bu süre de oldukça uzun. Ancak gerek Kat Mülkiyeti Kanunu’nda ve gerekse Medeni Kanun’da komşuların korunmasına ait maddeler var. Bu maddelere göre komşuları rahatsız edecek seviyede gürültü çıkarmak yasaklanmıştır ve hakimin müdahalesini gerektirir. Ancak hakim kararı verir ama kararın tatbiki de zordur. Gürültüye neden olan bir makine ise bunun kaldırılmasını sağlarsınız ama gürültüyü yapan aile bireyleri ise çocuklar dairede maç yapıyor, hanım masa sandalyeyi yerde sürükleyerek taşıyor, erkek sesi sonuna kadar açmış vaziyette televizyonda maç seyrediyor ise hakimin kararını tatbik zorlaşır. Ancak bu son örnekler bu konuda dava açmanızı engellemesin herkes haklarını kullanmalıdır. Gelelim ayrılma dediğiniz boşanma meselesine. Üst kattaki komşunun gürültüsü nedeni ile kaç senelik eşler boşanır mı hiç? Neticede dava yolu ile de olsa bir yolu bulunur. Üstelik kiracılık geçicidir, biri gider başkası gelir. Ama madem sordunuz söyleyeyim.

Eşlerin boşanması durumunda geliri olmayan kadın, kocasının emekli maaşından yararlanamaz. Ancak şartları var ise hakim nafaka ödenmesine hükmeder o kadar. Boşanmış kadına eşinden dolayı dul maaşı da bağlanmaz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder