Tamer Heper Ev babanızın
HABERİ PAYLAŞ

Ev babanızın

Haberin Devamı

Babam hayatı boyunca çalışmış evin geçimini sağlamış, dedem de kazanılan paraları yemiş, bir tek kuruş kazanmamış. Derken babam bir ev almaya kalkmış ama evi çok güvendiği bir yakınının üzerine yapmış. Sonra kendi üzerine almış. Dedem de 2009 yılında vefat etti. Ancak halalarım ve amcalarım var. Bunlar ev üzerinde hak talep edeceklermiş. Buna hakları var mı? Y.O.

Bir kimsenin veya bir grubun hak iddia edebilmesi için hukuki nedenlerin olması şart. Hukuki dayanak olmadan hak iddia etmek bir sonuç doğurmaz. Hukuki bir dayanak olmadan dava açılamaz mı? Açılır. Herkes bir dilekçe verip harcını ve masrafını ödedikten sonra dava açar. Ancak mühim olan dava açmak değil davayı kazanmaktır. Özellikle bugünlerde dava açarken bir değil beş defa düşünmek lazım.

[[HAFTAYA]]

Zira bir dava açarken ödenen harç ve masraflar herkesin karşılayabileceği cinsten değil. Dolayısı ile kesesine güvenen dava açıyor. Bu açıklamalardan sonra geleyim olayınıza. Amca ve halaların hak iddia edebilmesi için mirasın dededen gelmesi lazım. Dedenin evlatlarının hak sahibi olması için mesela, ev dedenin iken babanıza bağışlanmış olması veya bir yolla mirasçılardan kaçırılmış olması lazım. Anlatımınızdan, babanızın hayatı boyunca çalıştığı ve para kazandığı, dedenin ise çalışmadığı anlaşılıyor. Bu durumda zaten dedenin malvarlığının bulunuyor olması hayatın olağan akışına aykırı. Babanız da bu evi doğrudan kendi adına almış. Bu alış bir yabancıdan da olabilir, bir arkadaştan da. Dolayısı ile anlatımınızdan çıkan sonuç, babanızın doğrudan bir eve sahip olduğu, dedenin bu yerde bir hakkı bulunmadığı yönünde. Bu mevcut durumda mal babanızındır, halalar ve amcaların miras payı olarak bir hakları yoktur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder